Korupcija u vlasti je jedan od najozbiljnijih problema koji doprinosi političkoj i ekonomskoj stagnaciji, ali uprkos evidentnosti tih problema, javnost ne zahtijeva u dovoljnoj mjeri procesuiranje zvaničnika, navedeno je u novom izvještaju američkog Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u svijetu u 2016. za BiH.

Korupcija u vlasti doprinosi nastavku političke i ekonomske stagnacije. Politički lideri manipulišu ukorijenjenim etničkim podjelama, što doprinosi slabljenju demokratije, potkopavanju ljudskih prava, učvršćivanju nejednakosti, slabljenju medija i opstrukciji povratka”, navedeno je u izvještaju za BiH.

Upozorava se da zvaničnici pribjegavaju koruptivnim radnjama bez ikakvog sankcionisanja, a u mnogim političkim i ekonomskim institucijama korupcija i dalje prevladava.

To se, kako je navedeno, vidi i u neadekvatnom primjenjivanju mjera o sukobu interesa i prijavi imovine.

“Po zakonu postoje sankcije za neprijavljivanje imovine, ali vlasti te sankcije ne primjenjuju”

“Po zakonu postoje sankcije za neprijavljivanje imovine, ali vlasti te sankcije ne primjenjuju”, naveli su oni.

Osim manjkavosti u kažnjavanju političke korupcije, spomenuti su problemi i u procesuiranju ratnih zločina, ali i korupcija koja postoji u policijskim organima.

Vlasti posjeduju mehanizme za istraživanje i kažnjavanje zloupotrebe položaja i korupcije, ali politički pritisak često sprečava njihovu primjenu. Posmatrači smatraju da je nekažnjavanje policijskih službenika veoma rašireno, a postoje prijave o korupciji u državnoj i entitetskim bezbjednosnim službama”, navedeno je.

Iako postoji civilna kontrola bezbjednosnih snaga, ističe se da složena struktura ponekad dovodi do nedostatka efikasne koordinacije bez jasne praktične podjele između ovlaštenja i odgovornosti.

Mediji pod stalnim političkim pritiskom

Posebno poglavlje posvećeno je slobodi medija, u kojem se govori o tome da su mediji pod stalnim političkim pritiskom i često prinuđeni na samocenzuru.

“Vlasti stalno vrše pritisak na medije kako bi ih obeshrabrili na slobodno izražavanje”

“Vlasti stalno vrše pritisak na medije kako bi ih obeshrabrili na slobodno izražavanje, a partijska i vladina kontrola nad najvažnijim glasilima sužava prostor za izražavanje različitih mišljenja u oba entiteta. Javni servisi su pod stalnim snažnim pritiskom vlasti i političkih snaga”, istaknuto je u izvještaju.

Novinari su, dalje je istaknuto, pod konstantnim pritiskom, koji je u porastu, a medijsko izvještavanje i dalje je uslovljeno etničkim i političkim savezništvima.

“Pogoršavanje političke situacije dodatno ohrabruje izvještaje koji šire političku i etničku netoleranciju. Nedovoljna transparentnost u vlasništvu nad medijima i dalje je problem”, navedeno je.

Sredstvo pritiska od strane političkih stranaka nad medijima se, kako je istaknuto, sprovodi kroz pravne i finansijske mjere, zbog čega se mediji često, kako je navedeno, odlučuju na samocenzuru.

Osim ovih problema, spomenuti su i diskriminisanje manjina, nepoštovanje radnog zakonodavstva i siva ekonomija, ali i onemogućavanje bošnjačkoj djeci u RS da koriste svoj jezik u osnovnim školama u mjestima u kojima su većina. RS je dobila i još jednu “packu” – Stejt department smatra da njene vlasti ne sarađuju u dovoljnoj mjeri s OHR-om.

Izvor i foto: Nezavisne