U Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo u toku je postavka izložbe koja je posvećena književnicama koje su dobile Nobelovu nagradu, njih ukupno trinaest.
Autor izložbe i bibliotekar Nikolina Brestovac izjavila je da je u prikuplјanju građe za izložbu krenula od književnih djela ovih autorki koje imaju na raspolaganju u Matičnoj biblioteci.

Izložbu je u kontinuitetu pripremala dva mjeseca, a ideja je pokrenuta u kolektivu, uz želјu da nešto novo ponude građanima i da im to bude predstavlјeno na interesantan način.

„Izložba sadrži zanimlјive podatke iz života književnica, prikazan je njihov pristup književnom radu, a obuhvaćeno je 13 nobelovki. Internet sam koristila samo u slučaju da nisam imala dovolјno podataka o nekoj autorki, pa sam nalazila kritičke osvrte i nešto što bi bilo interesantno da se uvrsti u izložbu“, rekla je Brestovčeva.

Ona je istakla da su čitalačkoj publici u Matičnoj biblioteci dostupna djela nobelovki Neli Zaks, Perl Bak, Selme Lagerlef i drugih.

„Matična biblioteka ima od Gracije Deleda samo jedno književno ostvarenje, a to je djelo `Elijas Portolu`, a nešto novo u fondu je knjiga `Bekstvo` od Alis Manro“, rekla je Brestovčeva i dodala da je na nju poseban utisak ostavila nobelovka Vislava Šimborska.

Ova mlada djevojka, kojoj je dijagnostifikovana cerebralna paraliza zbog koje se otežano kreće i govori, prema riječima njenih kolega, osoba je koja se nikad ne predaje i ne odustaje lako.

Vršilac dužnosti direktora Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataša Trifković istakla je da je za tu ustanovu čast što je Nikolina dio kolektiva, jer je riječ o vrijednoj, marlјivoj djevojci koja svakodnevno izvršava svoje obaveze i redovno dolazi na posao.

Nikolina Brestovac u Matičnoj biblioteci radi nekoliko godina, a s obzirom na to da je diplomirani komparativista i bibliotekar, ovdje je odradila i pripravnički.

Ona kaže da se lјubav prema književnosti rodila još u osnovnoj školi. Iako je bilo određenih predrasuda prema njoj, nikada nije odustajala od snova i njena poruka svima koji su u sličnoj situaciji jeste da je uz volјu, trud i rad sve moguće.

Izložba posvećena književnicama-nobelovkama biće otvorena do 15. marta u holu Matične biblioteke.

/Srna/