Srednjoškolci Mreže savjeta učenika trebinjske regije uspješno su realizovali aktivnost „Edukuj se – aktiviraj se“, u periodu od 10. februara do 10. marta, sa ciljem promovisanja neformalnog obrazovanja i do sada postignutih rezultata rada ove regije.

U ovoj aktivnosti učestvovalo je ukupno 15 škola trebinjske regije, obuhvativši više različitih faza. Predsjednici Savjeta učenika su na sjednici nastavničkog vijeća i na odjeljenskim zajednicama održali prezentaciju šta je to sve trebinjska regija uradila prošle i tekuće školske godine.

„U toku ove školske godine postigli smo odlične rezultate, te smo kroz prezentacije rada pokazali srednjoškolcima ishod njihovog zalaganja, a profesorima ishod podrške koju pružaju srednjoškolcima.Ponosni smo jer smo u svega mjesec dana uspjeli edukovati oko 4000 učenika i par stotina profesora o našem radu i zalaganju.“– kaže predsjednica regije, Olga Štaka.

Savjet učenika je također organizovao radionice neformalnog obrazovanja sa temama poput pisanja projekata, komunikacije, aktivizma i volontiranja, timskog rada, liderstva, javnog nastupa i slično.

„Od velike važnosti nam je da se mladi upoznaju sa neformalnim obrazovanjem, što je veoma bitan segment razvoja jedne osobe. Kroz ovu aktivnost su imali priliku da učestvuju na radionicama sa različitim temama, sa kojima se ne bi susreli u školskim klupama.“ – kaže PR trebinjske regije, Anja Grubačić

Akcija „Edukuj se – aktiviraj se“ realizuje se već drugu godinu za redom i predstavlja još jednu u nizu brojnih aktivnosti kojima članovi Mreže savjeta učenika trebinjske regije žele promovisati volonterizam i aktivizam među mladima.