Vlada Republike Srpske je preuzela obavezu izgradnje infrastrukture na sportskim borilištima u Istočnom Sarajevu za potrebe Evropskog omladinskog olimpijskog festivala EYOF 2019. godine, rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković nakon sastanka sa premijerom Srpske Želјkom Cvijanović. Vuković je rekao da je na sastanku postignut važan dogovor, jer je Vlada Republike Srpske na konkretan način prihvatila da učestvuje u organizaciji EYOF-a.

„Sa velikim zadovolјstvom mogu da kažem da će biti izvršene potrebne investicije na Dvorištima, gdje treba da budu održana takmičenja u bijatlonu, da će biti nabavlјen led za dvoranu na Palama, gdje će biti održano takmičenje u karlingu, te da će u Istočnom Novom Sarajevu biti postavlјena montažna dvorana sa ledom u kojoj bi trebalo da bude održano takmičenje u brzom klizanju“, rekao je Vuković novinarima.

S obzirom na to da su već realizovane investicije na Jahorini kada je u pitanju alpski dio programa, odnosno slalom i veleslalom, kaže Vuković, može se konstatovati da će, uz ovaj dio koji je prihvatila Vlada Srpske, biti kompletirana sva četiri sportska borilišta kada je u pitanju Istočno Sarajevo.

„Ovo je važan događaj i moramo se svi okupiti oko ove olimpijade koja je važna za Istočno Sarajevo, Jahorinu, Republiku Srpsku i sve nas“, poručio je Vuković.

On kaže da u narednom periodu treba da razgovaraju u vezi sa organizacionim budžetom, pri čemu bi Vlada Republike Srpske trebalo da izdvoji 1,5 miliona KM za organizaciju EYOF-a, te dodaje da i oko toga postoji načelan dogovor.

Vuković ističe da je sve navedeno  važno za Istočno Sarajevo, a posebno za opštine Pale i Istočno Novo Sarajevo, jer će u tim lokalnim zajednicama biti održana većina takmičenja.

„EYOF je za sve nas najpozitivnija stvar koja će se desiti u narednom periodu. To je šansa za ponovno vraćanje Jahorine, turizma i sporta na staze na kojima su nekada davno bili“, istakao je Vuković.

Premijer Republike Srpske Želјka Cvijanović izjavila je u Istočnom Sarajevu da je Vlade Srpske opredijelјena da podrži organizovanje Evropskog omladinskog olimpijskog festivala 2019. godine i potvrdila da će za infrastrukturni dio projekta izdvojiti 2,5 miliona KM.“Naša opredijelјenost da podržimo ovaj projekat postoji već godinama. Otklonili smo dileme u vezi sa organizovanjem i funkcionisanjem, kao i šta je potrebno uraditi na ovom planu. Vlada Republike Srpske uradiće infrastrukturni dio projekta i izdvojiće 2,5 miliona KM“.

Naglasila je da je sigurna da će biti dodatnih infrastrukturnih intervencija kako bi se Istočno Sarajevo pripremilo adekvatno, ne samo za ovo takmičenje, nego i za boravak i sve drugo što prati ovako značajne manifestacije.

„Radićemo zajedno ovdje i sa gradskim vlastima i sa svim našim načelnicima na ovim prostorima. Zadovolјstvo je što idemo u dobrom pravcu i što će to biti kapaciteti koji će ostati na korištenje Republici Srpskoj“, poručila je premijer Srpske.

Prema njenim riječima, prioritet Vlade Republike Srpske jeste da ulaže u područje Istočnog Sarajeva, ali da ono što uloži treba da ostane i da ima upotrebnu vrijednost za Republiku Srpsku.

„To nije nešto što će trajati dan ili dva, nego je riječ o trajnoj infrastrukturi“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je najavila da će Vlada Srpske na ovom području podržati još nekoliko projekata koji se odnose na energetsku efikasnost, što podrazumijeva udruživanje i međunarodnih sredstava potrebnih za lokalne zajednice.

„Biće još mnogo akcija na području Istočnog Sarajeva“, najavila je premijerka Srpske. Zahvalila se gradonačelniku Istočnog Sarajeva Nenadu Vukoviću koji je inicirao ovaj sastanak i dodala da sada na Vladi Republike Srpske ostaje da verifikuje određena pitanja.

Željka Cvijanovićeva je u Istočnom Sarajevu razgovarala i sa predstavnicima lokalnih zajednica sa područja ovog grada i Olimpijskog centra „Jahorina“ o predstojećim aktivnostima povodom organizovanja Evropskog omladinskog olimpijskog festivala 2019. godine.

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija Zoran Tegeltija, ministar porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović i ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković.

 

Izvor: Grad Istočno Sarajevo/Srna/