U vrijeme kada se sumira prethodna godina, uspjesi i realizovane aktivnosti, odlučili smo da krenemo u susret novim izdanjima naših tradicionalnih manifestacija i u skladu sa tim, raspišemo konkurs za 19. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“. Zaokružujući jednu veoma uspješnu godinu, idemo u susret novom Lut festu i novim lutkarskim čarolijama.

  1. Lut fest će se održati od 14-18. maja, 2018. godine u Istočnom Sarajevu, pod motom „Poetika lutkarskog izraza“. Moto festivala nas uvodi u svijet lutkarskog teatra koji predstavlјa jednu vrstu scenske pozije, a njegova poetika jeste ustvari, onaj najintelektualniji umjetnički izraz koji se ostvaruje kroz lutkarsku igru. Na taj način, festival daje akcenat različitim žanrovima lutkarskog izraza, ali i istraživačkom procesu u domenu režije, animacije, tehnike izrade lutke, predstavlјajući vrhunska lutkarska dostignuća. Kroz poetski izraz različitih oblika lutkarskog pozorišta od ginjil lutke, senke, maske, javajke, grand lutke, do marionete, koja predstavlјa fantaziju lutkarskog pozorišta, poeziju i magiju, želimo da otkrijemo tajne lutkarske umjetnosti stvarajući bajkovitu sliku svijeta oko nas.

U okviru festivala planiran je bogat prateći program, koji će ove godine biti u znaku istraživačkog pristupa na svim polјima lutkarske umjetnosti. U skladu sa tim, planirano je održavanje radionice grand ginjol lutke od recikliranog materijala, koju će voditi Zorana Milošaković, animatorka, dobitnica brojnih nagrada za animaciju i glumu, kao i priznanja za izradu lutaka i scenografije za lutkarsko pozorište. Nјen istraživački pristup na poseban način doprinosi modernizaciji lutkarskog izraza, ali i podizanju svijesti o važnosti procesa reziklaže. Pored radionice, u okviru edukativnog segmenta festivala biće održan masterklas na kome će se predstaviti različiti oblici lutkarskog izraza i istraživački procesi u njegovom razvoju. Posebno je značajno predstavlјanje literature i pisanih izdanja, koja potkreplјuju istraživačke procese u okviru lutkarske umjetnosti.

Konkurs festivala

O LUT FESTU

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest “ održava se od 14.05. do 18.05.2018. god. u Istočnom Sarajevu, Republika Srpska- BiH.  Lut fest je jedna od veoma značajnijih  međunarodnih pozorišnih  manifestacija u BiH, koja već 18 godina školuje nove generacije pozorišne publike, stvarajući dobru platformu za razvoj kulture cijelog regiona. Učešće velikog broja lutkarskih pozorišta iz cijelog svijeta, izložbe, radionice, predavanja, promocije i drugi festivalski programi, doprinose značaju festivala u svjetskim okvirima lutkarske umjetnosti.

ORGANIZATOR

Organizator festivala je “Forum teatar”, čiji su cilјevi promocija kulture, stvaranje jedinstvenog evropskog kulturnog prostora, očuvanje identiteta, osnovna lјudska prava i eliminacija svih oblika diskriminacije.

NAČIN PRIJAVLJIVANJA

Molimo Vas da nam poštom ili e-poštom pošalјete popunjenu prijavu (obrazac se nalazi na našem sajtu) i slјedeće materijale:

  1. kratak tekst o pozorištu (do 900 znakova)
  2. kratak opis predstave (do 900 znakova)
  3. imena autora, izvođača i ostalih saradnika i učesnika u predstavi
  4. pet fotografija predstave (minimalna veličina: 15h10 cm; jpeg 1MB 300dpi)
  5. video zapis predstave (DVD ili link)

Priloženi materijali se ne vraćaju.

ADRESA:

Forum teatar (LUT FEST)

Banović Strahinje 5

71123 Istočno Sarajevo

Republika Srpska- BiH                         e-mail: lutfest@gmail.com i lut.fest@teol.net

 

ROK ZA PRIJAVU

Rok za prijavu učešća na festival je 28. Februar, 2018. godine.

USLOVI UČEŠĆA

Festival je malih formi.

Na festivalu mogu da učestvuju  lutkarska pozorišta sa:

– predstavom koja  broji do pet glumaca (Maksimalan broj članova ansambla  je sedam)

– predstavom koja je  po  ideji i režijskoj postavci autorska

 

Za pozorišta iz inostranstva festival obezbjeđuje smještaj na bazi tri pansiona.

Za pozorišta iz EX JU okruženja festival obezbjeđuje smještaj na bazi dva pansiona.