Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije u posjeti je Istočnom Sarajevu gdje se sastao sa gradonačelnikom Ljubišom Ćosićem i načelnicima šest gradskih opština. Patrijarh boravi u dvodnevnoj posjeti Mitropoliji dabrobosanskoj povodom 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita Hrizostoma.

Patrijarh srpski je u Istočno Sarajevo došao u pratnji mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, a prethodno je boravio u Sarajevu gdje je jutros u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice služio svetu arhijerejsku liturgiju.

Patrijarh je sa mitropolitom, gradonačelnikom Ćosićem i načelnicima razgovarao o završetku izgradnje sabornog hrama na Palama i početku izgradnje sabornog hrama u Istočnom Novom Sarajevu.

Ćosić je nakon sastanka rekao da su danas dočekali najdražeg gosta – srpskog patrijarha Porfirija, te istakao da je ovo grad stradalnik u kome živi 65.000 ljudi, dobre duše i dobrih domaćina čija je želja da u svakom segmentu idu naprijed.

– Građani Istočnog Sarajeva danas su dočekali i dočekuju najdražeg gosta – gosta u kome vide vjeru, nadu i kome se mole da se on za njih moli Bogu i Hristu, da učinimo da sve nedaće ovoga svijeta prođu pored nas i da zajedno, kako srpski, tako i svi ostali narodi, na ovim prostorima, u Republici Srpskoj i BiH žive zajedno u miru, slozi i razumijevanju – istakao je Ćosić.

On je zamolio patrijarha da se moli Bogu za građane Istočnog Sarajeva i širi priču o onome šta je ovaj grad.

– Našem patrijarhu Porfiriju želimo zdravlje, sreću i da vodi ovaj naš srpski brod i da nam u tome pomaže da jedni druge razumijemo, da živimo u miru, slozi i da svi ljudi i narodi oko nas žive zajedno i posmatraju nas – naglasio je Ćosić.

Mitropolit Hrizostom ukazao je na značaj da se u Istočnom Sarajevu rađa i raste jer je to najveće bogatstvo za grad, srpski narod i cijelu Republiku Srpsku.

Nakon sastanka u zgradi Gradske uprave, patrijarh je prošetao do Trga Republike Srbije gdje ga je dočekao veliki broj građana.