Ovaj skraćeni Morris Mini 1000 uskoro će bit ponuđen na prodaju na jednoj aukciji u Britaniji.

Sa svega tri metra dužine, originalni Mini spada među najmanje automobile na svijetu, čemu duguje i svoje ime.

Međutim, postoje oni koji misle da ovaj mali četvorotočkaš treba da bude još manji i to tako što bi vozilo doslovce presjekli na pola, izbacili “višak materijala” i ponovo ga sastavili, ali kao dvosjed.

Upavo jedan takav Mini, skraćen u kućnoj radinosti i nazvan prigodno “Shorty”, uskoro će biti ponuđen na prodaju u Engleskoj.

Da bi “Shorty” izgledao (donekle) proporcionalno, vrata su modifikovana tako da odgovaraju znatno kraćem međuosovinskom rastojanju. Prozorski okviri su takođe promijenjeni tako da prate oblik krova.

Što se tiče unutrašnjosti, sve je mnogo intimnije za vozača i suvozača. Sjedišta su u osnovi standardna zadnja klupa Mini koja je isječena na sredini kako bi se napravilo mjesto za ručnu kočnicu, prenosi b92.

Što se tiče tehničkih podataka, ovaj mini Mini i dalje koristi standardni motor serije A od 998 ccm, sa 38 konjskih snaga (29 kW) i maksimalnim obrtnim momentom od 71 Nm.

Ovaj skromni 1.0-litarski motor nikada nije činio Mini pretjerano brzim automobilom, ali sa smanjenjem mase, trebalo bi da “Shorty” ipak ide malo brže od originalnog vozila.

Automobil će uskoro biti ponuđen na prodaju na aukciji u Britaniji, a biće zanimljivo vidjeti koliku će cijenu postići.