BANJALUKA, ISTANBUL – Zajedničko trgovinsko-turističko predstavništvo BiH i Srbije otvoreno je juče u Istanbulu i preko njega će dvije zemlje moći predstaviti svoje trgovinske, privredne i turističke potencijale. To predstavništvo, čije je otvaranje prvobitno bilo najavljeno za kraj prošle godine, otvorili su Nihat Zejbekči, ministar ekonomije Turske, Rasim Ljajić, ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu, turizam i telekomunikacije Srbije, i Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na drugom sastanku u okviru trilateralnog trgovinskog komiteta koji čine BiH, Srbija i Turska, a koji je održan u Istanbulu.

Pored toga, tri ministra su juče potpisala i memorandum o trgovinskoj saradnji tri zemlje, te uputstvo poslovnim zajednicama BiH i Srbije, koje je bilo potrebno zbog korištenja pomoći trgovinskih kancelarija Turske u zemljama gdje ne postoje diplomatska predstavništva BiH i Srbije. Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je juče da će potpisani memorandum sa Srbijom i Turskom dati značajan podsticaj ukupnoj saradnji tri zemlje.

“Naši susreti u kontinuitetu doprinose uopšte dobrom odnosu tri zemlje i daju snažan pozitivan signal našim privrednicima. Kada je u pitanju naša saradnja, najbolji dio je ovaj trgovinski dio, odnosno razmjena robe između naših zemalja. Tako razmjena robe između BiH i Turske u kontinuitetu raste iz godine u godinu”, rekao je Šarović. On je naveo da je u prošloj godini trgovinska razmjena BiH i Turske iznosila 600 miliona dolara. “Rad na Sporazumu o slobodnoj trgovini će samo da doprinese usponu naše robne razmjene. Nas trojica ministara smo se dogovorili da unapređujemo saradnju i na drugim poljima, kao što su investicije i turizam, ali i na otklanjanju drugih barijera u razvoju naših ekonomija. Zajedničko predstavništvo u Istanbulu daće taj novi podsticaj i zahvalan sam turskom ministru na zalaganjima koja su dovela do ovog, za nas važnog trenutka”, rekao je Šarović.

Ljajić je rekao da će zajedničko predstavništvo biti mjesto gdje će Srbija i BiH moći da predstave privredne i turističke potencijale, u funkciji povećanja obima robne razmjene i turističkog prometa između tri države. Dodao je da je Vlada Turske besplatno ustupila prostor za predstavništvo, a finansirala je i kompletno opremanje prostora. On je rekao i da su se tri strane dogovorile da Srbija i BiH zajednički definišu jedan infrastrukturni projekat koji bi podržala i Turska. “Da li će to biti deonica autoputa ili deonica železničke pruge ostaje da se dogovore predstavnici vlada BiH i Srbije”, rekao je Ljajić. Inače, juče je u Istanbulu održan i drugi trilateralni biznis forum Srbija – BiH – Turska, na kojem su učestvovali privrednici tri zemlje.

U ime BiH su bili potpredsjednici Spoljnotrgovinske komore BiH, Ahmet Egrlić i Nemanja Vasić, s predstavnicima 19 bh. kompanija. U okviru foruma upriličena je panel diskusija na temu “Turska, Srbija i BiH: Kooperativni rast i finansiranje novih projekata”, te prezentacije “Trgovinske i investicijske mogućnosti u BiH” i “Srbija: Vaša sljedeća investicijska destinacija”. Podsjećamo da je BiH za godinu dana od potpisivanja Sporazuma i Akcionog plana srednjoročnog programa trilateralnog trgovinskog komiteta BiH, Srbije i Turske, koji je u oktobru prošle godine potpisan s ciljem jače ekonomske saradnje, povećala spoljnotrgovinsku razmjenu s tim zemljama, ali tako što je uvoz iz te dvije zemlje u BiH povećan, dok je bh. izvoz na ta tržišta značajno smanjen.

Izvor: Nezavisne