Susret predsednika parlamenta RS Nedeljka Čubrilovića i ministra Ranka Savanovića sa predstavnicima boraca. Boračka udruženja traže zaštitu zakonom i Ustavom

rs-borci_620x0

BANjALUKA – Ubuduće neće biti kašnjenja isplata iz budžeta boračkim kategorijama i žrtvama rata – posebno invalidnina.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite RS Ranko Savanović juče je ovo obećao predstavnicima boračkih udruženja na sastanku kod predsednika parlamenta Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića.

Savanović je naveo da su neka od udruženja predložila da status učesnika rata bude preciziran kroz ustavna rešenja, ali da je reč o pravnoj proceduri koja zahteva vreme i ljude od struke.

– Taj proces je pred nama i videćemo kako će biti završen – rekao je Savanović.

Predsednica Udruženja žena žrtava rata Božica Živković Rajilić istakla je da je dobila obećanje predsednika NSRS i ministra da će do kraja godine biti usvojen zakon o zaštiti žena žrtava torture iz rata.

– Formirana je Radna grupa za izradu ovog zakona – istakla je Rajilićeva.

Predsednik Predsedništva Saveza udruženja RVI RS Dragan Vrhovac ukazao je na neprihvatljivost kašnjenja isplata invalidnina, jer je to jedini izvor prihoda ovim kategorijama.

– Zatražili smo izmene i dopune Zakona o naknadi nematerijalne štete u smislu produženja roka podnošenja zahteva, jer veliki broj RVI i porodica poginulih nije bio obuhvaćen ovim zakonom – pojasnio je Vrhovac.

Izvor:Novosti