Wizz Air od danas ima još jedan avion stacioniran na Međunarodnom aerodromu Tuzla (MAT), a otvorene su i tri nove avionske linije, od ukupno pet koliko ih je planirano tokom mjeseca marta.

Avioni iz Tuzle od danas će letjeti za njemačke gradove Koln i Friedrichshafen te glavni grad Slovačke Bratislavu. Prije četiri dana poletio je prvi avion za švedski Vaxjo, a sutra će poletjeti prvi avion za njemački Nuremberg. Na sve ove destinacije putnici avionima Wizz Aira mogu letjeti po cijeni od 29,99 KM.

– Sada Wizz Air sa Međunarodnog aerodroma Tuzla nudi ukupno 16 destinacija. Mi smo zračni prijevoznik sa najvećim brojem operacija u BiH i zauzimamo 28,2 posto tržišta kada je u pitanju zračni prijevoz. Uvođenje još jednog baznog aviona znači i investiciju vrijednu 196 miliona KM – rekla je danas Sorina Ratz, menadžerica za odnose s javnošću Wizz Aira.

Inače, Wizz Air će u 2017. godini ponuditi čak 687.000 sjedišta putnicima sa Međunarodnog aerodroma Tuzla, što će značiti povećanje od čak 90 posto u odnosu na prethodnu godinu.

– Prošlu godinu smo okončali sa 311 hiljada prevezenih putnika. U ovoj nam je plan oko 480 hiljada, a izgradnjom zgrade novog terminala, naš kapacitet će porati na 700.000 hiljada putnika – rekao je generalni direktor Međunardonog aerodroma Tuzla Rifet Karasalihović.

Podsjećamo, putnici sa MAT-a od ranije lete za London Luton (Velika Britanija), Basel (Švicarska), Billund (Danska), Dortmund, Frankfurt Hahn, Berlin i Memmingen (Njemačka), Eindhoven (Holandija), Gothenburg, Malme i Štokholm (Švedska).

Novi bazni avion Wizz Aira u Tuzli je Airbus A320 sa 180 sjedišta, a to znači još 36 novih radnih mjesta u ovoj avioprijevozničkoj kompaniji.

– Vlada TK snažno podržava širenje tuzlanskog aerodroma, a menadžmentu čestitamo na ostvarenim rezultatima. U skladu s tim podržate ćemo izgradnju nove zgrade terminala koja će omogućiti širenje kapaciteta MAT-a i otvaranje novih radnih mjesta – rekao je premijer TK Bego Gutić.

Inače, Wizz Air je najveće niskotarifna kompanija u južnoj i istočnoj Evropi sa više od 3.000 zaposlenih. Samo u prošloj godini prevezli su više od 23 miliona putnika.