Radnici Elektroprivrede Republike Srpske zaprijetili su generalnim štrajkom ukoliko se u usvoji predloženi Pravilnik o radu ERS-a koji predviđa smanjenje plata svih zaposlenih za minimalno 20 odsto. Sindikatima zavisnih preduzeća Elektroprivrede, koji će sutra u Višegradu održati zajedničku sjednicu, tvrde da su spremni na sve oblike borbe protiv najavljenog umanjena plata.

Sindikalna organizacija Rudnika i termoelektrane Gacko već je otvoreno zaprijetila opštim štrajkom na koji su pozvali i sve ostale radnike Elektroprivrede Republike Srpske, ukoliko bude usvojen predloženi Pravilnik o radu ERS-a koji, kako navode, predviđa drastično smanjenje plata svih zaposlenih.

Na sinoć završenoj, višečasovnoj vanrednoj sjednici Sindikat RITE Gacko usvojio je zaključke kojima ultimativno traži od uprave RITE Gacko da „ne daje saglasnost Upravi ERS na novi Pravilnik o radu, u suprotnom uprava RITE Gacka preuzima punu odgovornost za reakciju Sindikata i radnika, koji će svim sredstvima braniti svoja prava“.

Sindikat koji se od danas, prema zaključcima nalazi u stalnom zasjedanju, zatražio je hitan sastanak sa Upravom RITE Gacka, dok je ponašanje Uprave ERS-a nazvao ciničnim.

Radnici, u zaključcima koji su u posjedu CAPITAL-a, podsjećaju da je stari prijedlog Pravilnika o radu MH ERS povučen 10. marta, a novi je predložen 14. marta na Kolegijumu direktora MH ERS, a kojim se „drastično smanjuju plate i primanja i koji je poguban za sve radnike“.

Sramno i cinično

Резултат слика за rite gacko „Upozoravamo Upravu MH ERS da Vaše ponašanje oko pregovora za Kolektivni ugovor i odnos prema radnicima graniči sa cinizmom i sa ogorčenjem ocjenjujemo da je pogubno, sramno i providno da se, poslije 13-mjesečnog mukotrpnog rada, pregovaranja i usaglašavanja oko novog Kolektivnog ugovora predlaže još jedan Pravilnik o radu. O pogubnosti Pravilnika po radnike i haosu koji će izazvati ne treba trošiti riječi. Ne trebate, ni u snu, misliti da će proći tiho i bez burne, jake i nezaustavljive rekacije od strane radnike, u slučaju da se nekom odlukom usvoji predloženi Pravilnik“, navodi se u zaključku Sindikalne organizacije RITE Gacka.
U oštro intoniranim zaključcima u kojima se Uprava ERS-a karakteriše kao neodgovorna, nedosljedna i neozbiljna, sindikat kaže da nikome „ne treba takav menadžment koji je ER i zavisna preduzeća doveo na prosjački štap, što će i dokazati na sudu“.

Sindikat umjesto predloženog Pravilnik, traži da se konačno usaglasi preostalih dva odsto spornih članova novog Kolektivnog ugovora i potpiše.

Radnici RITE Gacka traže od Sindikata ERS da donese odluku o formiranju štrajkačkog odbora i potrebi organizovanja opšteg štrajka, te pozivaju sve radnici da ne potpisuju nove ugovore o radu dok se ne potpiše novi Kolektivni ugovor.

Za sutra je zakazana vanredna sjednica Sindikalne organizacije RITE Gacko na kojoj će biti formiran štrajkački odbor.

Tepavčević: Nećemo pristati

Резултат слика за Željko Tepavčević gackoPredsjednik Sindikalne organizacije RITE Gacko Željko Tepavčević, kada smo ga nazvali za komentar, začudio se kako su zaključci „procurili u javnost“, ali je potvrdio njihovu autentičnost.

Prema današnjim informacijama kojima raspolažemo predloženi Pravilnik neće biti potpisan, jer uprave većine zavisnih preduzeća nisu dali svoju saglasnost upravi ERS-a“, rekao je Tepavčević za CAPITAL.

On je istakao da će se sutra ujutro održati zahtjevani sastanak sa Upravom RITE Gacka, koja im je već potvrdila da nisu dali svoju saglasnost Upravi ERS-a i da su zatražili da se, do potpisivanja novog, produži važenje postojećeg Kolektivnog ugovora.

Direktor Elektroprivrede RS Željko Kovačević danas nije odgovorao na telefonske pozive.

Troškovi zarada, naknada i ostali lični rashodi u ERS na kraju 2015. godine iznosili su 249,2 miliona KM. Ovi troškovi su samo u  posljednjih pet godina povećani za 20 miliona KM.

U „Elekroprivredi RS“ lani je primljeno oko 200 novih radnika, pa je ukupan broj zaposlenih u holdingu na kraju prošle godine povećan na gotovo 9.100 radnika.

U četiri najveća javna preduzeća u Republici Srpskoj –„Elektroprivredi“, „Šumama“, „Željeznicama“ i „Poštama“ – trenutno radi više od 19.000 radnika za čije plate i naknade ova preduzeća godišnje potroše oko 400 miliona maraka, istraživanje je portala CAPITAL-a koji je objavljen 27. februara ove godine.