Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija ugostio je danas predstavnike Bratstva Hrama „Svetog Vasilija Ostroškog“ na Veljinama.

Novoimenovani starješina Hrama Danilo Dangubić izrazio je želju da se upozna sa predstavnicima vlasti u gradu Istočno Sarajevo, da ih upozna sa aktivnostima, planovima i problemima sa kojima se sveštenstvo ovog Hrama susreće u svom radu. „Hram na Veljinama postao je kultno mjesto ovog kraja i to u velikoj mjeri obavezuje ovdašnje sveštenike da još više oplemene taj prostor“, rekao je Dangubić, dodajući da su predstavnici Crkve voljni da sarađuju sa predstavnicima lokalne vlasti, jer svi treba da budu na istom zadatku.

Dangubić je gradonačelnika Istočnog Sarajeva upoznao sa aktivnostima koje je neohodno realizovatzi u narednom periodu, kako bi vjerujući narod ovog kraja imao bolje uslove za obavljanje vjerskih obreda. „Potrebno je uložiti dodatni napor za  iskorištavanje slobodnog prostora u parohijskom domu, te raditi još na spoljašnjem uređenju Hrama“, rekao je Dangubić.

Starješina Hrama rekao je da je Crkva spremna za saradnju i da će uvijek biti na usluzi lokalnim vlastima, naročito kad je riječ o organizovanju kulturnih manifestacija i aktivnostima koje doprinose izgradnji nacionalnog identiteta Srba na ovim prostorima. „U tom smislu, Grad Istočno Sarajevo ima u nama saveznike na svim poljima“, istakao je Dangubić, izražavajući zadovoljstvo dosadašnjom, uspješnom saradnjom koju predstavnici Crkve imaju sa gradskim vlastima Istočnog Sarajeva.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija, izražavajući zadovoljstvo zbog današnje posjete, rekao je da Grad u budžetu planira redovna sredstva za vjerske zajednice, od čega je za SPC planirano 30.000 KM godišnje.

„Mi smo spremni da, u skladu sa mogućnostima, izdvojimo i dodatna sredstva koja su ponekad potrebna za određene investicije“, rekao je Samardžija. Samardžija je dodao da su predstavnici vlasti i SPC na istom zadatku-da budu u funkciji naroda i građana. „Svi treba da težimo tome da ostavimo nešto iza sebe za generacije koje dolaze, a vjerski objekti svakako su od velikog značaja, kao istorijski dokaz života i postojanja našeg naroda na ovim prostorima“, istakao je Samardžija.

%d1%86%d1%80%d0%ba%d0%b2%d0%b5-e1473682278111Starješina Hrama „Svetog Vasilija Ostroškog“ uručio je gradonačelniku Istočnog Sarajeva zahvalnicu za ljubav i nesebičnu pomoć prilikom potrebe crkvene opštine, te izuzetnu saradnju sa Bratstvom Hrama.

Današnjem sastanku sa predstavnicima Crkve prisustvovao je šef kabineta gradonačelnika Veselin Mijanović.

Izvor: Grad Istočno Sarajevo