Hrvatska je odustala od prodaje obveznica zbog porasta kamata iznad 3 odsto, a Dodik sav srećan javno se pohvalio što je prodao emisiju obveznica uz kamatu od 5 odsto.

BNDOD

Hrvatski mediji uveliko izvještavaju da će aktuelnu nestabinost Vlade premijera Oreškovića  Hrvatska platiti skupo. Nakon što je Tomislav Karamarko otvoreno iskazao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću, Hrvatska je praktično ostala bez vlade, a početkom prošle sedmice propala je emisija obveznica na međunarodnom tržištu.

Prvi put od izlaska na međunarodna tržišta 1997. godine Hrvatska nije realizovala planiranu emisiju obveznica. Hrvatska se planirala prošle sedmice zadužiti za oko milijardu evra na međunarodnom tržištu emisijama obveznica, ali su zbog nestabilne političke situacije potencijalni kupci obveznica tražili izuzetno visoku kamatu od čak 5 odsto.

Prije nešto više od godinu dana Hrvatska je na međunarodnom tržištu prodala obveznice u vrijednosti od 1,5 milijardi evra, uz kamatu od tri odsto.

Dok cijela hrvatska javnost očajava zbog enormnog porasta kamata sa 3 na 5 odsto, predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, javno se pohvalio uspješnom emisijom obveznica uz kamatu od takođe 5 odsto.

“Drago mi je što smo premijerka Željka Cvijanović i ja zainteresovali institucije iz Srbije da imaju pozitivan odnos prema našim zapisima i obveznicima koje emitujemo”, rekao je Dodik i dodao da emisiju obveznica mogu proglasiti potpuno uspješnom.

Navodeći da pojedinci stalno govore o kolapsu Republike Srpske, Dodik je rekao da niko ne ulaže tamo gdje je takva situacija.

“Iz ovoga se vidi da je Srbija smatrala da može, prije svega, da obezbijedi svoje finasijsko ulaganje i da će imati siguran povrat. To je bila njihova odluka i zahvalan sam što smo primijećeni na eksternom tržištu”, rekao je Dodik.

On je takođe rekao da ovo nije prva eksterna intervencija na finansijskom tržištu Republike Srpske i najavio da će biti i drugih koji će to učiniti. Dodik je ocijenio ovaj potez kvalitetom više, jer izvan Republike Srpske postoji spremnost i dobro opažanje potencijala Republike Srpske.

Ministarstvo finansija Republike Srpske posredstvom Banjalučke berze realizovalo je 16. aukciju obveznica Republike Srpske u iznosu od 60 miliona KM, ali je realizovano 58,7 miliona KM, što predstavlja 97,85 odsto planiranog iznosa.

Najveći dio obveznica u vrijednosti od 20 miliona evra kupila je Poštanska štedionica Srbije, a među ostalim kupcima su i osiguravajuće kuće – „Grawe osiguranje“ Banja Luka, „Grawe osiguranje“ Sarajevo, „Asa osiguranje“ Sarajevo i NLB Razvojna banka Banja Luka.

Riječ je naime o desetogodišnjim obveznicama Republike Srpske, koje uprkos visokoj kamati od skoro 5 odsto (4,999 odsto) ipak nisu razgrabljene.

Prvog dana ponuđeno je 60.000 obveznica nominalne vrijednosti 1.000 KM po obveznici, a prodato je 17.000 obveznica, te prikupljeno 17,1 milion KM.

Tek drugog dana, Poštanska štedioca Srbije kupila je 41.612 obveznica u vrijednosti od 41,6 miliona KM, što znači da je neprodato ostalo 1.288 obveznica.

Kuponska kamata za obveznice je fiksna i iznosi 5 odsto, a isplaćivaće se na godišnjem nivou, dok će isplata glavnice biti po dospijeću (3.6.2026.), nakon isteka roka od deset godina.

Nije teško izračunati da će Republika Srpska svake godine na kamate izdvajati oko 3,6 miliona KM, odnosno da će za kamate tokom deset godina potrošiti 36 miliona KM. Dakle, kredit koji je dobila na ime obveznica u iznosu od nepunih 60 miliona KM, na kraju će koštati nešto više od 96 miliona KM!

Riječ je o najskupljem mogućem zaduživanju koje sigurno vodi u dužničku krizu pred kojom se Republika Srpska već nalazi.

Naime, ukupna javna zaduženost BiH, računajući spoljni i unutrašnji dug, trenutno iznosi 11,9 milijardi KM, pri čemu na spoljni dug otpada 8,4 milijarde KM.

Pri tome, u ukupnom dugu BiH, Republika Srpska učestvuje sa 63,99 odsto, FBiH sa 35,74 odsto, a Brčko Distrikt sa 0,27 odsto, što praktično znači da je Republika Srpska, u relativnom odnosu, više nego dvostruko zaduženija od Federacije BiH.

Dodik se dakle pohvalio da je dug Republike Srpske dodatno uvećao za 60 miliona KM, plus 36 miliona kamata, i to tako što je cijelu operaciju kreditnog zaduživanja prikazao kao investiciju Srbije koja je “prepoznala potencijal Republike Srpske”.

(SB)

Foto: N1

IZVOR:BN