Odlukom savjeta 18. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest 2017“ Plaketa „Zlatna anima Radoslav Lazić“ za doprinos razvoju pozorišne umjetnosti dodjelјuje se Branislavu Milićeviću Kockici, za sveukupno pozorišno stvaralaštvo za djecu. Branislava Milićevića bi najtačnije opisali kao “teatar mejkera” kako i on sam za sebe govori jer piše, glumi, komponuje… Počeo je kao mladi glumac igrajući u eksperimentalnom „Hamletu u podrumu“ potom u „Kosi“ pa „Isusu Hristu superstaru“ da bi kroz TV serijal „Kocka kocka kockica“ otkrio ono najbolјe u sebi i počeo da se bavi pozorištem za djecu. Osnovao je svoju Trupu kojoj je dao naziv „Putno pozorištance Puž“, jer nisu imali svoje stalno sjedište već su putovali širom ondašnje Jugoslavije. Zahvalјujući fantastičnim interaktivnim kontaktom koji je imao sa najmlađom publikom igrajući “od Vardara sve do Triglava” odlučuje da osnuje pozorište za djecu sa sedištem u Beogradu, koje uspješno radi na zadovolјstvo mnoge djece i roditelјa , ali ne više kao „Putno Pozorištance Puž“ već „Pozorište Puž“.

U duhu rođendanskog slavlјa Savjet festivala odlučio je da se Plaketa „Zlatna anima Radoslav Lazić“ za doprinos razvoju festivala dodjeli generalnom pokrovitelјu festivala Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, za pomoć u jednoj od najznačajnijih misija festivala, školovanju mlade pozorišne publike, razvoju pozorišne umjetnosti za djecu ne samo u Istočnom Sarajevu, nego i u cijeloj Republici Srpskoj. U tom duhu biće dodjelјenje plakete i ostalim pokrovitelјima i prijatelјima festivala na ceremoniji scvečanog otvaranja festivala.

 

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“ biće održan od 1-6. oktobra, 2017. godine, u Istočnom Sarajevu, u organizaciji Forum teatra.

Moto ovogodišnjeg festivala „Lutkarski bal punolјetstva“ najavlјuje šest festivalskih dana, koji će biti u znaku lutkarstva i lutkarske umjetnosti. Lut fest će  biti pravi bal lutkarstva, koji će okupiti najznačajnija imena lutkarske umjetnosti i kroz bogat takmičarski i prateći program na glamurozan način, kroz velike lutkarske spektakle, veliki maskenbal na otvoren, laboratoriju lutkarstva, poslati jednu značajnu poruku o srećnom djetinjstvu bez nasilјa i granica, o tome koliko je pravo prijatelјstvo važno, koliko je bitno da njegujemo prave vrijednosti i borimo se za zdrav životni stil, da se zlo rađa iz neznanja, siromaštva i straha. Ali…, dobro srce i lјubav pobjeđuju sve strahove, zlo i nesreću, poruka je Lut Festa i lutaka iz cijelog svijeta.

Festival će 01.10.2017. u 18,00 časova u Kulturnom centru I.N.Sarajevo otvoriti POZORIŠTE LUTAKA PINOKIO BEOGRAD, SRBIJA, sa multimedijalnom  predstavom „BUBAMARAC“, AUTOR: Jelena Popović, REŽIJA: Darijan Mihajlović

„Ova predstava nastavlјa  tešku, ali moguću i neophodnu misiju svih roditelјa i učitelјa: da kod dječaka i djevojčica probudi i sačuva ono što svakoga od njih čini posebnim“ –  autorka Jelena Popović.

„ Bubamarac je dio mladosti jedne generacije koja nema zajedničku zemlјu, ali ima zajedničko djetinjstvo. Moje djetinjstvo obilјežili su programi za djecu i skoro svaka velika jugoslovenska zvjezda bila je na neki način i dječiji heroj.  Tako je i čuveni Arsen Dedić obilјežio djetinjstvo miliona djece sa ovih prostora. Svaki put kad čujem pjesmu, sjetim se koliko vrijedi bezbrižno djetinjstvo. Neka ovaj Bubamarac bude dio bezbrižnog djetinjstva nove, pametne i lijepe, sasvim dječije, vesele generacije koja će da zvižduće pjesmu dugo-poslije kraja“ – reditelј, Darijan Mihajlović

 

Pored Pinokija publici će se predstaviti Nevid teatar i Gradsko pozorište Jazavac, Banja Luka, Pozorište lutaka Mostar, Pozorište lutaka Niš, Dečije pozorište Subotica, Narodno pozorište „Toša Jovanović“, Zrenjanin, Lutkarsko kazalište Mostar, Pozorište „Tuulevski“ iz Estonije, Zavod federacija Ljublјana i Gledališče Glej iz Slovenije, Lutkarsko pozorište Kairo, iz Egipta i Otvoreni teatar Mostar.

 

Ovogodišnji takmičarski festivalski program ocjenjivaće eminentni međunarodni žiri u sastavu: prof Bonjo Lungov, Bugarska, predsjednik žirija i članovi: prof.dr Nataša Glišić i mr Peđa Hart, Republika Srpska. Predstave će ocjenjivati i dječiji, čiji je koordinator profesor muzike Mladen Janković.

 

Prateći program ovogodišnjeg festivala sa radionicama, predavanjima, promocijama i scenskim čitanjem nagrađenog lutkarskog teskta biće održan u okviru programa pod nazivom „Laboratorija lutkarstva“. Edukacija najmlađih, njihovih učitelјa, pedagoga, ali i profesionalih lutkarskih umjetnika iz oblasti izrade lutaka, novih lutkarskih formi, istraživanja alternativnih oblika lutkarstva, kao i sistema marioneta je izuzetno značajan festivalski segment, sa vrsnim umjetnicima iz svijeta lutkarstva kao predavačima i voditelјima radionica.

Lutkarske radionice predstavlјaju značajan dio festivalskog programa. Ove godine biće realizovane tri radionice: Radionica izrade i animacije marioneta, sa cilјem da se polaznicima prenese dugogodišnje iskustvo i znanje o tehnici koja sve više nestaje, Radionica izrade 3D scenografije za lutkarsko pozorište, voditelј: Jovan Caran, reditelј, pedagog i konstruktor lutaka, pisac lutkarskih tekstova, dobitnik nagrada iz svih oblasti lutkarstva uklјučijići i nagradu za sveukupni doprinos lutkarstvu.

Lutkarska scena NP „Toša Jovanović“ već nekoliko sezona organizuje kreativne radionice za izradu i animaciju lutaka, sa cilјem da edukuje i anmira našu najmlađu publiku. Kreativne radionice, ne samo da dobro zabave djecu, već ih ponešto nauče o dramskom procesu, nastajanju predstava i izradi lutaka. Radionioca predstavlјa pripremu i izvođenje poznate Ezopove basne „Lisac i gavran“.

Voditelјi su: Tatjana Paskaš, psiholog i rukovadolac lutkarske scene Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ Zrenjanin i Tibor Farago, majstor za izradu lutaka i šef scene.

Značajan segment edukativnog programa festivala je i edukacija stručnih kadrova, te će se u skladu sa tim održati masterklas predavanje dr Konstantina Karakostova iz Bugarske pod nazivom „Transformacija kod improvizovane lutke“.

Poseban festivalski program posvjećen je prof. dr Radoslavu Laziću, koji nas je napustio u maju ove godine. Na njegov rad o lutkarstvu u okviru programa „Omaž Radoslavu Laziću“, osvrnuće se Vojislav Vujanović, istaknuti pozorišni i likovni krititičar i publicista.

Scensko čitanje nagrađenog teksta na  konkursu „Lutka, lutak, oblutak“ za originalni pozorišni tekst za lutkarsku predstavu „Kralјica lutka“, pisca Ismeta Bekrića biće realizovano sa članovima Dramskog studija Matične biblioteke, Istočno Sarajevo

Festival će biti u znaku lutkarskog bala na otvorenom, maskenbala čiji će učesnici prodefilovati glavnim ulicama Istočnog Sarajeva i tako najaviti praznik lutkarstva. Bal će otvoriti Branko Kockica, laureat ovogodišnjeg festivala u ponedjelјak 02.10.2017. u 11,00 člasova u Gradskom parku. Na balu će učestvovati učenici osnovnih škola i obdaništa Istočnog Sarajeva i Kantona Sarajevo, plesne grupe, učesnici festivala, ulični umjetnici iz cijelog svijeta, svirači, klovnovi, mađioničari, lutke i maskote, uz brojne ulične atrakcije. Nagrade za najbolјe obezbijediće Sunnyland.

 

Finansijska konstrukcija festivala biđe zatvorena nakon konačnih odluka po konkursima Ministarstva prosvjete i kulture RS i Ministarstva civilnih poslova BiH.

Pokrovitelј festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Festival sufinansiraju: Grad Istočno Sarajevo i opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Sponzori festivala su: Turistička organizacija Grada Istočno Sarajevo, Kompanija „Zlatno zrno“, „Al Parko“, Stomatološka ordinacija Dental Implant, MKF Sunrise, Avon, Vrtić „Mašin svijet“.

Generalni medijski pokrovitelј festivala je Radio televizija Republike Srpske. Medijsko sponzorstvo  su prihvatili i Novinska agencija „Srna“, Novinska agencija „Fena“, Glas Srpske, Blic, Nezavisne novine, BHRT, BN TV, OSM, Elta i Alfa TV.