Brojka od 50 novooboljelih u posljednja 24 časa četvrtina je od broja testiranih. Prijavljeno je šest smrtnih slučajeva. Epidemiološka situacija bila je i tema emisije Aktuelno. Gosti emisije upozorili su da je Republika Srpska u četvrtom talasu epidemije virusa korona i da je delta soj najagresivniji od svih varijanti virusa do sada.

Broj zaraženih raste. Raste i broj hospitalizovanih i preminulih. Vrhunac četvrtog talasa, procjenjuje epidemiolog Јela Aćimović, može se očekivati tek u narednih dva mjeseca.

“Delta soj je agresivniji, brže se širi, mlađi obolijevaju, brže se razvijaju simptomi”, naglasila je Јela Aćimović, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

To što je delta soj izolovan i u Republici Srpskoj, za virusologa Višnju Mrđen nije iznenađenje. Razlog – dominacija ovog soja virusa u većini zemalja u svijetu.

“Od prvobitne varijante, delta ima čak osam mutacija, osam je izmjena, samo jedna dovodi do većeg broja transmisija, odnosno prenosa virusa. Ostale se odnose na imuni odgovor i na antitijela”, rekla je Višnja Mrđen, virusolog Zavoda za kliničku mikrobiologiju UKC Republike Srpske.

Po broju novooboljelih, i u četvrtom talasu, prednjači Banjaluka. Zbog toga je Dom zdravlja, prema riječima pomoćnik direktora Vedrane Antonić Komljenović, ponovo u procesu prostorne i kadrovske reorganizacije.

“U prvoj sedmici avgusta imali smo 150 pregleda u ARI ambulantama. Sada imamo 150 do 200 pacijenata u toku dana”, poručila je Vedrana Antonić Kovljenović, pomoćnik direktora za medicinske poslove Doma zdravlja Banjaluka.

U Domu zdravlja Trebinje, nema reorganizacije. Rade tri ari ambulante a u prošloj sedmici, kaže zamjenik direktora Doma zdravlja Radovan Todorović, broj zaraženih manji je nego sedmicu ranije.

“Za sada dobro pokrivamo potrebe svih naših pacijenata. U skladu sa preporukama štabova i sa epidemiološkom situacijom, bude li potrebno mi ćemo se reorganizovati”, naglasio je Radovan Todorović, zamjenik direktora Doma zdravlja Trebinje.

U Bolnici u Bijeljinu, prema riječima infektologa Aleksandre Radojičić, osam pacijenata je na respiratoru, a osamnaest ih je na kiseoničkoj podršci.

“Imamo pacijenata koji su došli iz inostranstva, ako je delta soj, iscrpljeni su, blijedi, kašlju i imaju gripozne simptome”, poručila je Aleksandra Radojičić, infektolog Bolnice “Sveti vračevi” Bijeljina.

I iz emisije Aktuelno, ljekari pozivaju na oprez i obavezno poštovanje epidemioloških mjera. Apel na građane i da se vakcinišu, jer je među novooboljelim manje vakcinisanih nego nevakcinisanih.