FORUM TEATAR ORGANIZUJE:

Duhovni program za djecu povodom svetog Trifuna 13.02.2015. u 12, 00

Kultirni centar Istočno Novo Sarajevo

Duhovne pjesme i pokretne slike za djecu “Bliže Bogu”

1Program sadrži dva segmenta:

  • promocija knjige Orijane Livopoljac “Gdje Gospod živi”, zbirka religioznih i običajnih pjesama za djecu
  • projekcija ruskog crtanog filma “Svjetlost neugasiva”, o čudotvornim ikonama

U programu učestvuju:

  • Protojerej Borislav Livopoljac, koji će održati uvodnu riječ o svetom Trifunu, mučeniku koji je postradao zbog svoje vjere u vaskrslog Gospoda i Spasitelja našeg Isusa Hrista
  • Autor knjige “Gdje Gospod živi”Orijana Livopoljac
  • Književnica Dara Sekulić, recenzent knjige

FORUM TEATAR

Forum teatar je osnovan i registrovan 2000. godine u Istočnom Sarajevu.

Forum Teatar 1

Djelatnost Forum teatra je edukacija i prezentacija: pozorišnog, filmskog, video, likovnog, literarnog i muzickog stvaralaštva. Kroz dramski studio edukaciju je prosao veliki broj djece i mladih, koji sada žive i rade kao glumci, muzičari, producenti, doktori, ekonomisti i pravnici.

Forum Teatar ima za cilj da stvori jedinstven kulturni prostor, da ostvari značajnu umjetničku misiju kulture na ovim prostorima, da pomjeri granice i ostvari ideju tolerancije.

Forum teatar je do sada uradio 25 predstava za djecu i odrasle, koje su nagrađene značajnim pozorišnim nagradama kod nas i u svijetu. U produkciji Forum teatra snimljeno je 8 dokumentarnih filmova.
Forum teatar je osnivač i organizator sljedećih manifestacija koje se održavaju u Istočnom Sarajevu: Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“, Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“ i Festival poezije za djecu i mlade.BLC_8745(1)LUT FEST

Međunаrodni festivаl profesionаlnih lutkаrskih pozorištа zа djecu «Lut fest»-Istočno Sаrаjevo.
Lut fest zаuzimа znаčаjno mjesto u kulturnoj politici Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, a posebno u domenu edukacije i stvaranja pozorišne publike u Istočnom Sarajevu. Cilj Lut festa, je da putem lutkarskih predstava djeci približi skrivene modele oblikovanja svijesti za dobro i lijepo,s estetskim vaspitanjem i stvaranjem kulturnih navika, a sve to uz neophodnu zabavljačku dimenziju.

phoca_thumb_l_lut-fest-14

Razmjena iskustava sa stvaraocima iz drugih kultura u oblasti lutkarstva doprinosi stvaranju evropskog kulturnog prostora.Ovaj model festivala nastoji razbiti stare koncepte i djelovati u procesu modernizacije i razvoja lutkarstva i alternatiuvnog oblika edukacije.

BLC_9394 a

Učešće najpoznatijih svjetskih lutkara iz cijelog svijeta, prestižnih lutkarskih pozorišta iz preko 30 zemalja, promocije kapitalnih izdanja o lutkarstvu, prisustvo najvećih imena nauke o lutkarskoj umjetnosti svrstali su Lut fest u jednu od vodećih međunarodnih pozorišnih manifestacija.

PRVI KADAR- filmski festival
Prvi kadar je jedinstven filmski festival koji ima za cilj edukaciju mlade publike i afirmaciju domaćeg filmskog stvaralaštva. Organizovane posjete publike projekcijama dio su edukativne misije festivala, koji već osam godina školuje mladu filmsku publiku u sredinama u kojima ne postoji bioskopski život i čija kulturna politika nema jasan plan zadovoljenja kulturnih potreba stanovništva. Prvi kadar, se u skladu sa tim, svrstava se u veoma značajne subjekte u domenima kulturno-umjetničke edukacije. Pored Dok Masterklasa, umjetničkih radionica animiranog i dokumentarnog filma, tribina i predavanja o značajnim i aktuelnim filmskim temama, edukativni program festivala čine i promocije izdanja iz oblasti filma i filmske umejtnosti. Takmičarski program festivala čini 7 međunarodnih selekcija, u okviru kojih se takmiči po pet filmova. U pratećem programu festivala organizuju se specijalne projekcije za štićenike KPZ Kula, dječiji filmski program KIDS FEST, projekcije animiranih filmova ASIFA i izložbe.

phoca_thumb_l_blc_5156_resize

FESTIVAL POEZIJE ZA DJECU I MLADE
Međunarodni festival poezije za djecu i mlade je jedinstvena književna manifestacija za djecu u Republici Srpskoj, koja promoviše i edukuje mlаde stvaraoce otkrivajući im mogućnosti za pronalaženje sopstvenog stvaralačkog prostora. Broj pristiglih radova na festivalskom konkursu govori o prepoznatljivosti značaja ove manifestacije kod mladih stvaralaca. Pet knjiga dječije poezije nagrađenih i najboljih pjesama konkursa, koje su štampane proteklih godina rezultаt su stvаrаlаčko-izdаvаčkog segmentа festivala. Knjige su štampane uz pomoć Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Plakat

Upoznavanje sa nаjpoznаtijim pjesnicima i književnicima zа djecu je veoma važan segment festivala, čiji je cilj dа se najmlađima približi umjetnost poezije, pokrene potreba zа kretivnim rаdom i dа populаrnom formom scenskog sаopštаvаnjа učini ovu mаnifestаcijom bliskom, а susret sа pjesnicimа nezаborаvnim. U progrаmimа do sаdа nаstupili su nаjpoznаtiji dječiji pjesnici iz BiH, Srbije i Crne Gore.
Dosadašnje manifestacije su promijenile svijest u lokalnoj zajednici. Vanastavne aktivnost iz jezika su usmjerene na realizaciju konkursa koje raspisuje Forum teatar.
Od 12. Festivаlа poezije uvodi se konkurs zа mlаde pjesnike od 18 do 30 godinа.
Manifestacija je od 2008. godine je utemeljila, Plaketu-Blagodarnica, koju dodjeljuje za doprinos i razvoj pisane riječi, pjesnicima za djecu u Republici Srpskoj.

 Izvor: www.lutfest.com