10. Džingis-kan (1162. – 1227. Mongolsko carstvo)

Njegovo bogatstvo u najvećem dijelu se sastojalo od zemlje, a radi se o jednom od najvećih vojskovođa svih vremena. Kontrolirao je prostor od Kine do Evrope, a njegovo carstvo je bilo najveće ikada.
Unatoč uvjerenju da je njegova vojska pljačkala to nije istina. On je bio vrlo velikodušan pa je ratni plijen dijelio svojim vojnicima, a sam nije namaknuo mnogo zlata. Čak za sebe nije sagradio niti jednu palaču, a pokopan je kao običan čovjek – umotan u plahte.

9. Bill Gates (1955. SAD)

Njegovo bogatstvo procjenjuje se na oko 80 milijardi dolara i najbogatija je osoba na svijetu. Ima 8 milijardi više od Amancia Ortege, suosnivača Zare, koji ga slijedi na drugom mjestu.

8. Alan Rufus (1040. – 1093. Engleska)

Nećak Williama Osvajača zajedno sa svojim ujakom sudjelovao je u osvajanju Normandije. Kada je umro, Rufus je imao, preračunato u današnju valutu, 11 hiljada funti, a to je procjenjuje se, bilo 7 posto BDP-a Engleske.

7. John D. Rockefeller (1839. – 1937. SAD)

Rockefeller se obogatio u naftnom biznisu u vrijeme kada to nije bio unosan posao. Do 1880. njegova kompanija Standard Oil je kontrolirala 90 posto proizvodnje nafte SAD-a. Kad je umro, bogatstvo mu je procijenjeno na 1,5 milijardi dolara što je tada bilo 2 posto američkog BDP-a. Danas bi to znosilo 341 milijardu dolara.

6. Andrew Carnegie (1835. – 1919. SAD)

Iako je Rockefeller bio medijski eksponiraniji, Carnegie je vjerovatno bio najbogatiji Amerikanac svih vremena. Ovaj škotski imigrant prodao je kompaniju US Steele J.P. Morganu za 480 miliona dolara. U to vrijeme to je bio iznos 2,1 posto američkog BDP-a. Danas bi to bilo 372 milijarde dolara.

5. Staljin (1878. – 1953. Sovjetski Savez)

Staljin je bio diktator koji je kontrolirao jednu od najvećih ekonomija svijeta svog vremena. SSSR je 1950., tri godine prije Staljinove smrti, imao 9,5 posto udjela u svjetskoj ekonomiji. Ta razina proizvodnje danas bi odgovarala iznosu od 7,5 biliona američkih dolara.
Iako taj novac nije, naravno, pripadao Staljinu lično on je bio taj koji je kontrolirao ovu ”fabriku novca”.

4. Akbar Veliki (1542. – 1605. Mogulsko Carstvo, Indija)

Najveći vladar Indijske Mogul dinastije kontrolirao je carstvo koje je činilo četvrtinu svjetskog BDP-a.

3. Car Shenzong (1048. – 1085. Kina)

U vrijeme njegove vladavine Kina je bila najmoćnije ekonomsko carstvo svijeta. Njegovo bogatstvo izviralo je iz tehničkih inovacija koje su bile stotinama godina ispred svog vremena.

2. August Cezar (63. pr. Kr. – 14. Rimsko Carstvo)

Ne samo da je Rimsko Carstvo imalo udio od trećine svjetskog BDP-a nego je Cezar i sam gomilao bogatstvo. Tako je njegovo bogatstvo procijenjeno na 4,6 biliona dolara, a bio je i vlasnik Egipta.

1. Mansa Musa (1280. – 1337. Mali)

Njegovo bogatstvo bilo je neopisivo.
Mansa Musu, vladara Timbuktua, kraljevstva u Zapadnoj Africi, često nazivaju najbogatijom osobom koja je ikad živjela. Njegovo je kraljevstvo u to vrijeme bilo najveći proizvođač zlata, a zlato je tada bilo sve.
Profesor historije sa Univerziteta Michigan, Rudolph Ware, kaže da je Musa bio “najbogatija osoba koju je svijet vidio”, piše Time.