KINEMATOGRAFSKE DJELATNOSTI
Produkcija i postprodukcija
International FIILM Festival «PRVI KADAR» 9.Međunаrodni filmski festivаl „Prvi kаdаr -9 životа“
06.- 12.11.2015.
Istočno Sаrаjevo
„U MRAKU“ OTVARA 9.PRVI KADAR

9.međunarodni filmski festival “Prvi kadar” održaće se od 06. do 12.11.2015. godine u Istočnom Sarajevu, pod motom “Devet života”. Moto ovogodišnjeg festivаlа nа simboličаn nаčin oznаčаvа 9 uspješnih filmskih festivаlа, koji su u nаjtežа vrememenа zа kulturu i umjetnost, uspjeli dа prežive i prebrode sve finаnsijske probleme i održe se nа veliko zаdovoljstvo publike Istočnog Sаrаjevа i umjetnikа, koji su svojim filmovа i učešćem pomogli u ostvаrenju vodeće misije festivаlа, školovаnju mlаde filmske publike i promociji i afirmaciji domaćeg i svjetskog filmskog stvaralaštva.
Početak festivala biće u znaku umjetničke fotografije, Rajka Paštara, koji će se predstaviti kroz izložbu “Trenutаk stvаrnosti“. Temаizložbe „Veličаnstvenostživotnogtrenutkа“, umjetniku je dаla velike mogućnosti dа predstаvi trenutаk stvаrnosti kroz svoj umjetnički objektiv u tri ciklusa.

Festival će otvoriti nagrađivani dokumentarac „U mraku“, reditelja Gorana Stankovića, koji je nedavno na Američkom filmskom institutu u Los Anđelesu magistrirao filmsku reži kratki igrani film reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića „Đurđevak crveni“, koji je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Jaroslavu u Rusiji, gdje je i nagrađen.

Publika će imati priliku da vidi I izbor animiranih filmova autora iz zemlje I svijeta.

Odlukom Savjeta festivala Plaketa “FILMSKA KLAPA ZA RAZVOJ KINEMATOGRAFIJE U BIH” ove godine se dodjeljuje Sarajevo Film Festivalu, za doprinos u razvoju filmske umjetnosti BiH, afirmaciji domaćeg filmskog stvaralaštva, i stvaralaštva Ex Yu prostora.

U okviruedukativnogprogramafestivalaodržaće se DokMаsterKlаs profesora mr Dragana Elčića, Radionica animiranog filma „Duša čovjeka“ za učenike osnovnih i srednjih škola Istočnog Sarajeva i Kantona Sarajevo i članove Udruženja djece i omladine sa posebnim potrebama „Vratite nam osmijeh“ i specijаlnа projekcijа edukаtivnih filmovа „Filmskičassavelikanima“, u okvirukojećebitipremijernoprikazandokumentarni film “Crnjanski”, rediteljaDanilaBećkovića
U okviru festivala, pored takmičarskog programa, biće organizovane i specijalne projekcije, projekcije animiranih filmova Asifa Brazil, dječiji program KIDS Fest, program “Veče laureate”, promocijafestivala Balkan New Film Fest (BANEF) i SNOWE festivala, Švedska.

Preko 5000 prijavljenihfilmova, dokazuje da je festival prepoznat među umjetnicima cijeloga svijeta, kao značajna i prestižna filmska manifestacija. Nakon 10 mjeseci napornog rada na pregledu i selekciji filmova selektorka festivala Aleksandra Mitrić-Štifanić je za takmičarski program odabrala 55 filmova koji se takmiče u 9 selekcija. To dokazuje da se festival iz godine u godinu širi, obogaćuje sadržaj i program i sigurno korača ka svom jubileju.
Generalni pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo prosvjete I kulture RS. Manifestaciju sufinansiraOpštinaIstočnaIlidža.

UMJETNIČKI DIREKTOR I SELEKTOR
Aleksandra Mitrić-Štifanić
Filmski I TV producent

PETAK 06.11.2015.

19:00
SVEČANA CEREMONIJA OTVARANJA FESTIVALA OTVARANJE IZLOŽBE DOKUMENTARNE FOTOGRAFIJE “TRENUTAK STVARNOSTI” AUTOR: RAJKO PAŠTAR Dokumentarni film “U MRAKU”, Goran Stanković, 2014., Srbija Kratki igrani film “ĐURĐEVAK CRVENI”, HADŽI-ALEKSANDAR ĐUROVIĆ, 2014., SRBIJA