Odlazak glazbene legende
DEBO1

Cijeli svijet danas tuguje zbog gubitka istinskog velikana, glazbene legende, genija i pop ikone. David Bowie je jučer, 10. siječnja, preminuo u 69. godini. Putem glazbenikovih profila na društvenim medijima javnost je obaviještena kako je David umro u miru, okružen svojom obitelji, nakon 18 mjeseci borbe s rakom.

Jedan od najutjecajnijih glazbenika svih vremena, legenda koja je obilježila generacije i generacije bit će zapamćena po mnogočemu. Od albuma The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars iz 1972., preko zapaženim filmskih uloga, pa sve do posljednjeg, 25. albuma koji je objavljen na njegov 69. rođendan, 8. siječnja, David Robert Jones bio je nepobitna umjetnička sila i genijalac koji neće nikada biti zaboravljen. Kao posljednji pozdrav i dokaz koliko je intrigantna ličnost bio, donosimo nekoliko manje poznatih činjenica o velikom Bowieju.

#Rođen kao David Robert Jones u Brixtonu u Londonu, dijeli rođendan s još jednom legendom, Elvisom.

#Davidova desna zjenica je trajno proširena nakon što ga je prijatelj George Underwood udario u školskoj tučnjavi. Svađa je navodno bila zbog jedne djevojke. Momci su ostali jako dobri prijatelji, a George je za neke Davidove albume kasnije napravio vizuale. Zbog proširene se zjenice misli kako David ima oči različitih boja, no to nije tako.

#Počeo je svirati saksofon s 12 godina, a ukupno svira 14 instrumenata.

#Njegovo prvo glazbeno izdanje bilo je ‘Liza Jane/Louie Louie Go Home’, 1964., pod imenom Davie Jones. Kasnije je ime promijenio u Bowie kako bi izbjegao konfuziju s glazbenikom Davy Jonesom.

#Debitantski album imena ‘David Bowie’ izdao je 1967. godine, nakon brojnih svirki po pubovima s raznim bendovima.

#Sa 17 godina je dao intervju za BBC kao začetnik Društva za prevenciju okrutnosti prema dugokosim muškarcima, dajući do znanja kako nije nimalo ugodno kada ti se kao muškarcu obraćaju s ‘draga’.

#2004. na koncertu u Norveškoj netko ga je iz publike pogodio lizalicom u problematično oko, a nakon odstranjivanja lizalice David je nastavio koncert.

#Prva Davidova vodeća uloga bila je ona vanzemaljca u filmu ‘The Man Who Fell to Earth’, redatelja Nicolasa Roega.

#2006. godine se pojavio u filmu ‘Prestige’, uz Hugha Jackmana i Scarlet Johansson.

#Njegov je stariji polubrat Terry bolovao od shizofrenije i počinio je samoubojstvo ’85. Inspirirao je Davidove pjesme ‘Aladdin Sane’, ‘All The Madmen’, ‘The Bewlay Brothers’ i ‘Jump They Say’.

#Sa somalijskim supermodelom Iman oženio se 1992., imaju kćer Alexandriu Zahru Jones. Kao posvetu svom suprugu Iman na gležnju ima tetoviran bodež.

#David je bio u 10 bendova – The Konrads, The Hooker Brothers, The King Bees, The Manish Boys, The Lower Third, The Buzz, The Riot Squad, The Hype, Tin Machine i Tao Jones Index.

#U slobodno vrijeme je crtao, slikao, pravio skulpture i pisao. Njegovi najdraži umjetnici su Tintoretto, John Bellany, Erich Heckel, Picasso i Michael Ray Charles.

#Hansa, mali glazbeni studio u Berlinu s pogledom na Berlinski zid, gdje je snimio ‘Berlin trilogy’, danas je svojevrsna turistička atrakcija.

#Njegov alter ego, Ziggy Stardust, inspiriran je slučajnim susretom s tada već izgubljenom pop zvijezdom i ovisnikom o acidu, Vinceom Taylorom, u ulici Carnaby u Londonu.

#Bowie je odbijao piti čaj jer je tvrdio da je s 5 godina imao užasnu nesreću sa šalicom toplog napitka.

#Na albumu ‘Diamond Dogs’ David je svirao gotovo sve instrumente, a potpisuje i slavni gitarski riff na ‘Rebel Rebel’.

#Pjesma ‘Under Pressure’ s grupom Queen nastala je iz spontane svirke u Davidovom studiju u Montreuxu u Švicarskoj.

#Na vrhuncu svoje ovisnosti kokainom, navodno je bio toliko paranoičan da je svoj urin sakrio u hladnjak kako ga ne bi oteo zli čarobnjak.

#Na soul albumu ‘Young Americans’ iz 1975. jedan od Davidovih pratećih vokala bio je mladi Luther Vandross.

#David je visok 178 cm.

#Grupu Placebo je često navodio kao jednu od svojih najdražih, kao i Oasis.

#Njegovo slavno priznanje da je biseksualan desilo se u intervjuu za Rolling Stone 1972., no kasnije je izjavio kako je to izmislio jer je želio da ga prati svojevrsna misterioznost.

#Svoju je prvu ženu, Angie Bowie, upoznao kada su ‘hodali’ s istim muškarcem. Oženili su se 1970. i rastali 1980. Svog sina je nazvao Zowie Bowie, no momak je to ime toliko mrzio da ga je promijenio u Joe. Danas je poznat kao filmski redatelj