„′Zmijanjski vez′ uvršten je na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa Uneska među 340 nematerijalnih dobara iz cijelog svijeta“, potvrđeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Vez sadrži snažno simbolično značenje i prenosi ga “s koljena na koljeno”, promoviše kreativnost, društvenu jednakost i raznovrsnost u okviru BiH.

„Upis ′zmijanjskog veza′ na reprezentativnu listu Uneska može da poboljša vidljivost nematerijalnog kulturnog nasljeđa. ′Zmijanjski vez′ više nije baština samo Zmijanja i zavičaja Petra Kočića, već svjetsko kulturno dobro“, rekla je direktor Muzeja Republike Srpske Nada Puvačić.

“Zmijanjski vez” je prvo kandidovano nematerijalno dobro iz Republike Srpske i BiH, a od sredine 19. vijeka do danas zadržao je svoju ornamentalnu formu.

„Ovaj vez predstavlja specifičnu tehniku koju su radile žene na Zmijanju pored Banje Luke. Veze se tamno-plavim koncem na bijeloj podlozi i koristi se za ukrašavanje ženske odjeće i domaćinstva“, pojasnio je Vladimir Đukanović, kustos Muzeja Republike Srpske i koordinator tima za kandidovanje „zmijanjskog veza“.

Vez je kandidovan u martu 2013. godine a kompletnu proceduru proveli su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Muzej Republike Srpske – od izmjene Zakona o muzejskoj djelatnosti u Republici Srpskoj do zaštite samog veza.

 

Izvor i foto: Ministarstvo prosvjete i kulture RS