U Istočnom Sarajevu sinoć je svečano zatvoren EYOF  2019 koji je prethodnih dana okupio više od 1.500 takmičara iz 46 evropskih zemalјa.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izrazio je nadu prilikom obraćanja na ceremoniji zatvaranja da će se nakon EYOF-a dobar glas o Istočnom Sarajevu čuti daleko i da smo kao organizatori položili važan ispit koji nas može kvalifikovati za velike događaje u budućnosti. „Narednom domaćinu želim uspjeh u organizaciji EYOF 2021.godine i drago mi je što ćete baš ovdje preuzeti zastavu“, poručio je Vuković.

„Zahvalјujem kolegama iz grada Sarajeva na partnerskom i korektnom odnosu, svim institucijama vlasti, preduzećima, opštinama, Vladi Rebublike Srpske, Federacije, Savjetu ministara, kao i pojedincima koji su na bilo koji način pomogli ovu organizaciju. Sportski radnici i volonteri su uradili najvažniji i veliki posao pa se vama naiskrenije zahvalјujem u ime Organizacionog odbora. EYOF smatram uspjehom mnogih od vas koji ste ovdje, a grad Istočno Sarajevo ponosnim domaćinom i suorganizatorom. Plamen mira koji smo nedavno donijeli iz Rima, preko Banja Luke do Sarajeva i Istočnog Sarajeva nam je bio i potreban i neophodan, a vrijednosti olimpizma ćemo, nadam se, baštiniti zauvijek“. rekao je Vuković.

Svečanosti u Istočnom Sarajevu prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, članovi Predsjedništva BiH, predsjednica Republike Srpske Želјka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković i brojne visoke zvanice.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je prilikom obraćanja na ceremoniji zatvaranja Evropskog omladinskog olimpijskog festivala, da je zajednički napravlјen ram za lјepšu sliku sa ovih prostora koja se šalјe prema svijetu.
„Bilo je krajnje vrijeme da na ovaj način, zajedno, pošalјemo sliku sa ovih prostora, sasvim drugačiju od one koja je godinama išla. Ovo je bila prilika da se naši lјudi, kao tradicionalno dobri domaćini, pokažu u toj svojoj vrlini. Nadam se da će ovi mladi sportisti biti dobri promoteri upravo tog dobrog domaćinstva i naše dobre duše“, naglasio je Dodik.

On je rekao da sve ovo ne bi bilo moguće bez dobre organizacije Organizacionog odbora i saradnje Istočnog Sarajeva i Sarajeva, kao i pomoći svih nivoa vlasti – Republike Srpske, Federacije BiH, do zajedničkog nivoa, Predsjedništva BiH i Savjeta ministara.

„Okuplјeni oko ove ideje da igre budu održane uspješno svakako je bilo moguće animirati sve sa lјubavlјu i želјom da sve protekne na najbolјi način“, rekao je Dodik i zahvalio svima koji su doprinijeli da Festival bude uspješn.

On je naveo da je ovih pet dana bilo mjesto života na borilištima u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, na Bjelašnici i Jahorini.

Potpredsjednik Evropskog olimpijskog komiteta Nils Nigord zatvorio je sinoć zvanično Evropski omladinski olimpijski festival EYOf 2019.
Tokom svečanosti gradonačelnici Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i Sarajeva Abdulah Skaka predali su zastavu EYOf-a gradonačelniku finskog grada Vukati Miku Kilpelainenu, koji je organizator narednog festivala koji će biti održan 2021. godine.

Nigord je zahvalio za dobru organizaciju EYOf-a u ime Evropskog olimpijsog komiteta i u ime svih sportista, poručivši da je proteklih pet dana urađeno ogroman i odličan posao.

Potpredsjednik Evropskog olimpijskog komiteta istakao je da su gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo uspjeli zajedničkom saradnjom ispuniti san.

Ceremonija zatvaranja EYOf -a okončana je gašenjem olimijskog plamena i vatrometom, nakon čega je uslijedio koncert grupe „Miligram“.

EYOf , koji je otvoren 10. februara, okupio je više od 1.500 mladih sportista iz 46 evropskih zemalјa koji su se takmičili u osam sportova – alpsko skijanje, biatlon, nordijsko skijanje, snoubording, umjetničko klizanje, brzo klizanje, hokej i karling.