Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković na sastanku sa članovima Izvršnog odbora EYOF-a, rekao je predstavnicima smučarskih klubova sa područja grada, Olimpijskog centra Jahorina, Turističke organizacije Istočno Sarajevo, te predstavnicima Fakulteta za fizičko vaspitanje i sport, istaknutim sportistima i sportskim radnicima iz Istočnog Sarajeva, da je u narednom periodu potrebno angažovanje svih raspoloživih kapaciteta i zajedničko djelovanje svih subjekata u pripremi i organizaciji Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF), koji treba da bude održan u Istočnom Sarajevu i Sarajevu 2019. godine.

Vuković je rekao da su učesnici današnjeg sastanka, ali i drugi koji će biti uključeni u ove aktivnosti u narednom periodu, „nosioci“ organizacije EYOF-a, u ime Istočnog Sarajeva i Republike Srpske.
„Već su preduzete određene aktivnosti, ali je pred svima nama još mnogo posla. Biće nam potrebni značajni ljudski resursi, tako da očekujemo da se u ovaj projekat uključe naši olimpijci, sportski i drugi radnici, koji svojim znanjem, iskustvom i energijom mogu da pomognu realizaciju ovog projekta“, rekao je Vuković.

Vuković je rekao da će u Istočnom Sarajevu i Sarajevu tokom trajanja EYOF-a biti zastupljen jednak broj sportskih disciplina. Planirano je da na Dvorištima budu održana takmičenja u nordijskim sportovima, a na Jahorini takmičenja u slalomu i veleslalomu. U Sportsko-poslovnom centru „Peki“ u Palama trebalo bi da bude održano takmičenje u karlingu, a na području opštine Istočno Novo Sarajevo takmičenje u brzom klizanju. Ceremonija svečanog zatvaranja EYOF-a biće održana u Istočnom Sarajevu.

„Nedavno su nas posjetili članovi komisije Evropskog olimpijskog komiteta, koji su obišli borilišta i konstatovali da je potrebno izgraditi veće akumulaciono jezero na Jahorini, obezbijediti sistem za vještačko osnježavanje na Dvorištima, te ledene plohe za dvoranske sportove. Prema nekim preliminarnim procjenama, za te investicije potrebno je dodatnih oko 2,5 miliona KM. Nadamo se da ćemo nedostajuću infrastrukturu uspjeti da obezbijedimo uz pomoć Vlade RS“, istakao je Vuković i dodao je, s tim u vezi, nedavno održan sastanak u Banjaluci sa resornim ministrima.

To je zaista značajna manifestacija, koja može da u velikoj mjeri doprinese razvoju turizma u Istočnom Sarajevu i afirmaciji cijele regije. U periodu koji je pred nama moramo djelovati zajednički, aktivno raditi i sarađivati i uključiti što veći broj ljudi koji su spremni da daju svoj doprinos“, naglasio je Vuković.
Gradonačelnik je rekao da je već postignut dogovor sa predstavnicima Univerziteta u Istočnom Sarajevu oko angažovanja studenata-volontera, ali i određenih stručnjaka.

Vuković će uskoro o ovoj temi razgovarati i sa načelnicima opština Pale i Istočno Novo Sarajevo.
Sastanku u prostorijama Gradske uprave prisustvovali su predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić i predstavnici preduzeća EYOF 2019.

Izvor: Grad Istočno Sarajevo