Spomenik prirode „Pećina Orlovača“ u Sumbulovcu kod Pala, sa pola kilometra uređenog pećinskog kanala i bogatim prirodnim nakitom, otvorena je za posjete u ovoj turističkoj sezoni.

Direktor Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo Branka Spasojević izjavila je da je u saradnji sa Kulturnim centrom Pale urađena nova rasvjeta u pećini, pa će u narednih 15 do 20 dana kompletna pećina biti osvijetljena led-rasvjetom.

„To garantuje bezbjednost djece i ostalih posjetilaca“, dodala je Spasojevićeva i istakla da je prošla sezona bila jako dobra, a da se nadaju da će ova biti još bolja.

Spasojevićeva je istakla da će Turistička organizacija u saradnji sa Kulturnim centrom raditi i na izradi zaštićenog suvenira pećine.

Stručni saradnik za kulturno-istorijska i prirodna dobra opštine Pale Mladen Samardžić rekao je da se prošle godine krenulo sa projektom koji obuhvata saradnju sa osnovnim školama i da je na osnovu toga povećan broj posjetilaca.

Prema njegovim riječima, osim djece koja su radila ovdje i bila obučavana kao mladi vodiči, u Orlovaču dolaze i djeca iz čitave Republike Srpske, a u narednim danima najavljen je i dolazak djece iz Federacije BiH.

„Saradnjom sa školama počeo se razvijati i školski turizam“, rekao je Samardžići i istakao da treba proširiti turističku ponudu jednim ugostiteljskim objektom kako bi turisti imali gdje boraviti i odmarati.

Pećina je otkrivena 1975. godine i sa svojim stalagmitima, stalaktitima i halaktitima, rijetkim ukrasima oblikovanim hemijskim i mehaničkim djelovanjem vode, spada u najljepše pećine u BiH.

Orlovača je speleološki objekat u kome je prije 16.000 godina živio pećinski medvjed, daleki predak mrkog medvjeda. Kosti pećinskog medvjeda pronađene su 400 metara od ulaza u pećinu.

Pećina je i stanište najugroženije grupe sisara u Evropi – slijepog miša. Uljepšana je nizovima draperija različitih formi. Potpuni pejzaž obogaćuju salivi poput okamenjenih vodopada, dajući pećini ambijentalni dizajn.

Bigrene kade različitih veličina ispunjene vodom daju kompletan inventar pećinskog nakita.

Ukupna dužina pećinskih kanala iznosi više od dva i po kilometra, dok je za turiste uređeno 565 metara sa betonskim stazama i rasvjetom.

Posjete ovom rijetkom primjeru prirodne ljepote sa vodičem planirane su od utorka do subote u terminima od 9.00, 12.00 i 15.00 časova, a cijena ulaznica iznosi od dvije do četiri KM.

Pećina Orlovača

Pećina Orlovača spada u red najvećih i najljepših pećinskih sistema u Bosni i Hercegovini. Udaljena je samo 15 kilometara od Sarajeva i locirana blizu magistralnog puta za Sokolac kod mjesta Sumbolovac. Do Orlovače vodi makadamski put dužine približno 1 kilometar. U neposrednoj blizini je izvorište riječice Sinjevo, u čijoj pozadini se nalaze visoke stijene brda Orlovača (1056 m.n.v.) na kojoj se ističe je pećinski otvor skoro 10.000 metara dugog istoimenog kaveroznog sistema. Do sada istraženi dio pećine iznosi oko 2.500 metara, sa razvijenim formama i detaljima pećinskog nakita: stalagmitima, stalaktitima, pećinskim stubovima, draperijama, različitim salivima, halaktitima, aragonitima, koralnim nakitom i bigrenim kadicama. Stalni stanovnici pećine su i slijepi miševi (Microchiroptera), kao i pripadnici endemske entomofaune. U pećini su pronađene kosti pećinskog medvjeda (Ursus speleus) čija je starost preko 16.000 godina. Pored kostiju medvjeda koje su nađene na udaljenosti od 400 metara nađeni još neki vrlo zanimljivi arheološki detalji kao što je sjekira i fragmenti keramike stari od 2.500 do 3.500 godina.

www.orlovaca.com