MALO ULAGANJA, MNOGO PARA: Za 1 kg ove biljke možete zaraditi 12 evra, a ima je na SVAKOM KORAKU!

Dejan Krstojević iz Lisine prije sedam godina posadio je lincuru na desetak ari. Cijena osušenog korijena kreće se od 10 do 12 evra, a za svjež korijen je nešto manja.

Ulaganja nisu velika, a zaštita joj nije potrebna jer je toliko gorka da je u prirodi ništa ne napada.

lincura

Početak je bio težak. Dejan o lincuri nije ništa znao pa je potražio pomoć stručnjaka na institutu Josif Pančić u Beogradu. Ove jeseni će vaditi korijen, pa će vidjeti da li ima računicu da se ovim i dalje bavi.

  „Za prvi put mislim da je dobro, ako bude imalo isplativosti, sadićemo na većoj površini“, kaže on.

„Prva godina je problematična zbog korova, posle i nije problem. Ona se ne štiti, jer praktično nema neprijatelja u prirodi jer je toliko gorka da je ništa u prirodi ne napada“, priča Dejan.

Kako kaže, ulaganja nisu velika, osim priprema zemlje i ručni rad, koji poljoprivrednici nikada ne računaju.

Dragoja Radanović objašnjava i kolika je cijena lincure.

On kaže da je po kilogramu osušen korijen oko 10 evra, pa i do 12 evra. Postoji i dio tržišta koje traži i svjež korijen, tada je cijena nešto niža, a cijenu uslovljava i tržište.

Korijen može da dostigne kilažu u prosjeku oko jednog kilograma po biljci. Osušeni je aromatičan, dok svježi ima neprijatan miris. Korijen se rasječe po sredini i suši na mjestu koje ima dobru ventilaciju. Poslije sušenja treba da ima žutu ili crvenosmeđu boju.

 Nekontrolisano branje lincure poslije II svjetskog rata dovelo je do toga da postane ugrožena i zaštićena vrsta. Koristi se već više od 2000 godina kao izuzetno lijekovita biljka – protiv holesterola, za jačanje organizma, podstiče rad žljezda i lučenje želudačnog soka.

Izvor: www.kutaknet.com