Rogatica-Nikola-Mojevic-610x377Nakon brižnih i neprospavanih mjeseci i godina napokon je došla pregršt radosti i veselja u izbjegličku porodicu Mojević u Rogatici. S razlogom jer se stariji od dvojice njihovih sinova Nikola (24) vratio kući iz Francuske sa uspješno obavljene transplantacije bubrega.

Sve je počelo, o čemu smo i mi pisali, avgusta 2003. kada su ljekari u Bolnici Kasindol u Istočnom Sarajevu, nakon jedne naoko bizarne prehlade i rutinskog pregleda utvrdili da Nikola, sin Rajka, pismonoše u rogatičkoj pošti, i domaćice Dobrinke Mojović, boluje od bolesti koja je dovela do potpunog gubitka funkcije oba bubrega. Za nastavak života ostala je stalna dijaliza i eventualno transplantacija bubrega u nekoj od zemalja u kojim se mogu naći živi donatori.

– Od tada je, priča Nikolina majka Dobrinka, počela naša agonija. Umjesto bolničke dijalize Nikola se opredijelio za peritoneumsku, kućnu, koju je provodio sam na sebi četiri puta u 24 sata. O transplataciji, i pored naše velike želje i nade, nismo smjeli ni razmišljati. Jer, znali smo da to traži donera i velike pare, a mi nijesmo imali ni jedno ni drugo. U međuvremenu, na našu nesreću i žalost, od iste bolesti razbolio se i naš mlađi sin Mladen. Ponavlja se sve isto kao kod Nikole, ali uduplano.

Bila je ideja da se operacije izvrše u Rusiji uz troškove od 150.000 evra za jednu, a trebale su dvije, i dilema kako ih sakupiti. Mojevići su bili svjesni da je to za njih iluzija, ali su se zato počeli .javljati ljudi dobre volje i uslijedele su razne humanitarne akcije. Namicana je marka po marka i vremenom je prikupljeno 80.000 maraka koliko bi preko Otvorene mreže u Sarajevu koštala operacija starijeg Mojevića u Francuskoj.

Mojevićima su slijedile nove brige kako i kad će se sve to realizovati. Na sreću i radost svih sve se dobro završilo i Nikola je 17. marta u Odjeljenju za nefrologiju bolnice CHU DE NICE – HOPITAL PASTEUR u Nici, uspješno dobio nove bubrege.

Bolnicu je na nogama napustio 29. marta i sada se uz stalni nadzor domaćih ljekara, od Rogatice, Istočnog Sarajeva i Banja Luke, uspješno oporavlja u svojoj kući, sa svojim najmilijim bodreći brata Mladena (21), koji tri dana svake nedjelje ide u Bolnicu u Foči na dijalizu, da će i za njega doći bolji dani. Da oni i dođu treba da se prikupi još oko 30.000 maraka i da se „rodi“ donator bubrega, na čemu aktivno radi Otvorena mreža u Sarajevu na čelu sa Almirom Čehajićem-Batkom i Udruženju „Toyloyce“ , koje daje mogućnost dijaliznim pacijentima ulazak u nacionalni transplatacioni program države Francuske.

Sada kada je sa njihovih leđa skinuto pola brige, Rajko i Dobrinka zahvaljuju se Bogu i svim koji su doprinijeli liječenju njihovog Nikole i mole im se da im pomognu da tako bude i kod liječenja njihovog Mladena.

– Dug bi bio spisak onih kojim bi se željeli i trebali zahvaliti. Zato u nejkraće neizmjerno hvala svim i da im se njihovo dobro dobrim vrati, rekoše Rajko i Dobrinka. Riječi zahvale dolazi i od Nikole koji je već drugi čovjek. Iz njega isijava radost i zadovoljstvo, a Mladen, uz brata vidi i svoju svijetliju perspektivu.

TEKUĆI RAČUN

Za transplantaciju bubrega mlađem Mojevići, Mladenu, i vraćanje potpune sreće u ovu porodicu nedostaje još oko 30.000 maraka. Opet su oči uprte u ljude dobre volje. Svoj prilog mogu uplatiti na tekući račun: 562-012-81282056-02 kod NLB Razvojna banka u Rogatici, Tu je i Mladenov telefon 066-390-818 i kućni 058-416-500.