japan_zemljotres_apr2016U brojnim zemljotresima jačine do 6,5 stepeni u Japanu najmanje dvije osobe su izgubile život, stotinjak je povrijeđeno, a materijalna šteta je velika.

Kako je za portal Radiosarajevo.ba ispričao kolega iz Japana, reporter Shigeki Tajima nije bilo opasnosti od cunamija, nuklearni reaktor 150 kilometara udaljen epicentra nije oštećen, ali su problem srušeni objekti i požari.

Dodatni problem, kazao nam je Tajima, jeste što je u Japanu noć, što otežava spasiocima da utvrde stanje na terenu te da počnu izvlačiti ljude iz ruševina. Pritom je noć prilično hladna.

Tajima nam je kazao da je prvi zemljotres trajao oko pola minute. Srušeno je više kuća, a na lice mjesta su izašli i vojnici.

Prvi zemljotres se dogodio oko 21.26 sati (12.26 po našem vremenu), a onda su uslijedili sekundarni, jačine 5,7 stepeni u 22.07 sati, zatim 6,4 stepena, malo poslije ponoći, pa 4,8 stepena u 01.53 sati.

Sistem ranog upozoravanja je u nekoliko navrata upozorio stanovnike nekoliko sekundi ranije dok oni nisu zatresli, preko smartfona i medija.

Središte svih potresa je, javljaju agencije, bilo u prefekturi Kumamoto.

Smirivanje tla te novi zemljotresi mogu se očekivati u narednih sedam dana, objavila je meteorološka agencija dok je glasnogovornik vlade pozvao stanovnike regije “da reagiraju smireno i pomažu jedni drugima”.

 

Izvor:Radio Sarajevo