Danski naučnici osmislili su kućni test koji otkriva broj i kvalitet spermatozoida, te će muškarci ubuduće biti pošteđeni odlaska na klinike.

spermaozoidi (1)

Naučnici tvrde da su izmislili prvi probni komplet za kućno testiranje sperme na svijetu, te da se uz njegovu pomoć može izmjeriti kvalitet, ali i kvantitet sjemena. Uloga ovog kompleta je, između ostalog, i da poštedi muškarce neprijatnosti tokom posjeta klinikama za plodnost, piše Yumama.

Raniji aparati nisu mogli da odrede kvalitet sperme, već su služili za testiranje broja spermatozoida, te su muškarci mogli biti u zabludi.

Sada, stručnjaci tvrde da su razvili jednostavan i pouzdan komplet koji mjeri spermatozoide čovjeka, ali i otkriva da li su “plivači” dobri.

Uputstvo za korišćenje

Proizvod je nazvan “SwimCount”, a za dobijanje rezultata potrebno je samo pola sata.

Korišćenje je jednostavno i zahtjeva da se pripremi uzorak sperme (bez korišćenja kondoma ili lubrikanata, koji mogu oštetiti spermatozoide) i da isti odstoji u čašici 30 minuta.

Zatim, uzorak treba promiješati deset puta, prije uzimanja doze od 0.5ml koja se prenese na “SwimCount” uređaj.

U roku od 30 minuta, komplet će promijeniti boju i ukazati na to da li je broj pokretnih spermatozoida iznad ili ispod propisanih zahtjeva Svjetske zdravstvene organizacije.

Ukoliko test pokaže da je kvalitet sperme ispod očekivanog nivoa, trebalo bi posjetiti ljekara za dalje tesiranje plodnosti.

“Rijetko se nailazi na inovativne proizvode u ovom domenu medicine. Ključna prednost ‘SwimCount’ uređaja u odnosu na druge testove jeste ta što daje tačan broj pokretnih spermatozoida, te ne može da precijeni čovjekovu plodnost i obezbiedi lažni osjećaj da je sve u redu”, za “Daily Post” kaže dr Džon Ris.

Proizvod je registrovan kao medicinski uređaj i trenutno je dostupan samo preko sajta kompanije JRBiomedical.

Kako se koristi možete pogledati na sljedećem video snimku: