Dana 2. septembra 2018. sa početkom u 12h, u Hotelu Splendid, održan je regionalni panel na temu “Veliki događaji u funkciji razvoja destinacija”. Učesnici panela su bili Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra “Jahorina“ A.D, Dragan Krapović, predsjednik Opštine Budva, Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, Mirela Kocollari, Direktorica za kulturno nasljeđe i turizam grada Tirane, Milovan Popović, direktor TZ Grada Umaga, kao i Dušan Kovačević, osnivač EXIT i Sea Dance Festivala.

Pozdravni govor na panelu održao je Momčilo Bajagić Bajaga, zvijezda ovogodišnjeg Sea Dance festivala koji je tom prilikom kazao „da je zajedničko za turizam i dobru muziku to da spajaju ljude, govore univerzalnim jezikom i šire razumevanje, toleranciju i ljubav. Danas je sa nama čovek koji već više od 30 godina savršeno govori ovaj jezik, profesor rokenrola i zvezda ovogodišnjeg Sea Dance festivala“.

Kako događaji mogu da pomognu destinacijama da postanu dinamičnija i životnija mjesta? Kako destinacije mogu da razviju, njeguju i upravljaju kulturom organizacije događaja u pravcu postizanja širokog spektra ciljeva kulturnog, ekonomskog i društvenog razvoja? Šta nam, sada već višedecenijsko, iskustvo u organizaciji velikih događaja u našoj regiji govori?
 
Ovo su neka od ključnih pitanja na koja su danas zajedničkim snagama učesnici panel diskusije dali odgovor i na koja su otvorili razmišljanja na temu zašto je važno prihvatanje filosofije uzbudljivih destinacija, kao mjesta za sticanje upečatljivih iskustava i kao strategije privlačenja turista.
 
EXIT je, u saradnji sa destinacijama u regionu, do sada osmislio i realizovao 5 velikih događaja: najveći i najpoznatiji, najbolji Evropski festival EXIT u Novom Sadu, Sea Dance festival u Budvi, odnosno Buljarici ove godine, Revolution u Temišvaru, Sea Star u Umagu i Festival 84 na Jahorini. Navedeni festivali ujedno su najbolji pokazatelj kako veliki događaji utiču na razvoj destinacije i kako je ovo najbolja ideja koja spaja ljude u regiji, baštini istinske vrednosti slobode i promoviše toleranciju, dijalog, ljubav i dobru zabavu, zaključak je g. Dušana Kovačevića.

“Olimpijski centar Jahorina baštini nasleđe Olimpijskih igara i svakako je jedno od najpoznatijih i najcenjenijih skijališta u regiji. Ove godine smo bili uspešni domaćini Festivala 84 po prvi put i i tom prilikom Jahorina je ugostila zaljubljenike elektronske muzike iz preko 20 zemalja sveta i svi kapaciteti na planini su bili potpuno popunjeni. Naš cilj kao menadžmenta Olimpijskog centra Jahorina je jačanje destinacije i predstavljanje Jahorine u punom sjaju sa potpunim potencijalom koji ova planina zaista ima, a saradnja sa EXIT timom je nešto što je sigurno značajno doprinelo širenju pozitivnog imidža Jahorine u svetu“, izjavio je Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina.
 
Najnoviji trendovi u razvoju destinacijskog menadžmenta ukazuju na potrebu kreiranja i organizovanja manifestacionih događaja kao segmenta „sofisticirane” brending strategije destinacije. Manifestacije, iako se obično organizuju jednom u godinu dana, specifičan su proizvod koji ima vrlo jak uticaj na kreiranje imidža mjesta u kojem se održavaju zaključak je koji su donijeli svi učesnici panel diskusije “Veliki događaji u funkciji razvoja destinacija”.