Pridružite nam se i predstavite svoj naučno – istraživački rad

 Sedmu godinu za redom u Bosni i Hercegovini se obilježava najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada, “Evropska Noć istraživača 2018” pod sloganom “Let’s STEAM: Stvarajmo nove prilike”. Ove godine manifestacija će biti obilježena u petak, 28. septembra, sa početkom u 17.00 časova, u devet bh. gradova – u Banjaluci, Bijeljini, Brčkom, Goraždu, Konjicu, Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Zenici.

Centralni dio Manifestacije u Banjaluci biće održan u Domu omladine, dok su i ove godine kulturne institucije – Narodna i univerzitetska biblioteka, te Muzej savremene umjetnosti i Muzej Republike Srpske otvorili svoja vrata svim učesnicima! Dio programa biće održan i u banjalučkom “Robokids” centru.

Sve zainteresovane institucije, organizacije, firme i pojedinci koji se bave naukom, istraživanjem i inovacijama su pozvani da se i ove godine prijave za učešće u Noći istraživača 2018 u nekom od ovih devet gradova. Svoj rad možete predstaviti kroz naučni sajam, naučni kutak ili takmičenje za srednje škole u okviru kojeg će se posebno cijeniti ideja, inovativnost, kreativnost i originalnost.

Konkurs za učešće u ovogodišnjoj Noći istraživača BiH otvoren je do 20. septembra 2018. godine, a najzanimljivije, najedukativnije i najinovativnije prezentacije će biti predstavljene na Noći istraživača koja će biti održana u petak, 28. septembra u u Banjaluci, Bijeljini, Brčkom, Goraždu, Konjicu, Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Zenici, a pobjednici srednjoškolskih timova će biti nagrađeni vrijednim nagradama.

Cilj manifestacije je povećanje svijesti o istraživanju i inovacijama u BiH, podrška istraživačima i promocija dostignuća lokalnih naučnika, inovatora i preduzetnika. I ove godine će posjetiocima biti predstavljeno mnoštvo zabavno-informativnih sadržaja kroz različite interaktivne eksperimente, predavanja i igre, te  naučnu žurku na kraju.

Generalni sponzor i ovogodišnje Manifestacije u Banjaluci je kompanija Prointer.

 

 

 

Noć istraživača se od 2005. godine organizuje svakog posljednjeg petka u septembru, pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život. Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako 2014. godine održana u više od 300 gradova u 30 evropskih država. Od 2014. godine „Noć istraživača“ je postala „Evropska noć istraživača“ pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.