16. MEĐUNARODNOG FESTIVAL POEZIJE ZA DJECU I MLADE

 Na festivalu koji traje tri dana, u programu „Pjesme nagrađenih“ o festivalu, uspješnosti konkursa, nagrađenim i pohvalјenim pjesmama svoj osvrt dala je predsjednica žirija književnica Dara Sekulić:

SLOBODNIJI ODNOS PREMA ZADATOJ TEMI

„Ovogodišnji festival  poezije za djecu i malade donosi značajne novine. Pored učenika iz Istočnog Sarajeva i Republike Srpske, na konkursu festivala  učustvovali su i osnovci iz Makedonije.

Daleko više nego ranije stigli su radovi učenika iz Podgorice, Nikšića, Bijele i drugih mjesta i gradova Crne Gore.

Iz Srbije su kao i ranijih godina najbolјi radovi učenika nižih razreda iz Niša, Prokuplјa , Kuršumlije i mjesta koja se graniče sa Kosovom.

Na ovogodišnjem konkursu  festivala, kao i prethodnih godina učestvovali  su i nagrađivani učenici osnovnih i srednjih škola  iz Federacije BiH.

Ove godine prvi put se pojavlјuju radovi osnovaca iz Sarajeva i Blažuja.

Iz Srebrenika i Banovića  sve pohvale i nagrade  su ponijeli srednjoškolci.

Značajno je i to da je bolјi i slobodniji odnos prema zadatoj okvirnoj temi, sačuvana je i lјubav prema velikanu Zmaju, čije djelo poznaju i današnja djeca.

Najbolјim učenicima, odnosno njihovim  pjesmama dodijelјeno je ukupno 13 nagrada i 12 pohvala.“

 

NAGRAĐENI RADOVI KONKURSA 16. Međunarodnog festivala poezije za djecu i mlade „Jovan Jovanović-Zmaj-Ala je lep ovaj svet“

 

ZAHVALNICE ŠKOLAMA I MENTORIMA:

OŠ”DrinkaPavlović”Kuršumlija, Srbija i mentoru TankosaviMilanović;  „OŠ Branko Milјković“, Niš, Srbija i mentoru  Ani Mladenović;OŠ „Vuk Karadžić“Podgorica, Crna Gora i mentoru Nataliji Lakić;OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ Sarajevo, Federacija BiH,  mentoru i učenicima;  i OŠ „Orjenski batolјon“ Bijela, Crna Gora i mentoru Vinki Šarenac.

 

POSEBNA ZAHVALNICA: OOU, ” Sveti Kiril i Metodije” Veles, Makedonija i mentorima: Mirjani Panovskoj, Maji Jovanovskoj i Snežani Boševskoj

POHVALA UČENICIMA: Aleksa Spahić,VI/3 i  Anastasija Sladoje, IV/3 razred, OŠ „Sveti Sava“; Tošić Andrea,VIII/3 i Maja Golijani, IX/2, OŠ“ PP Nјegoš“, Istočno Sarajevo, Republika Srpska

Za najbolјe pjesme u prvoj kategoriji od prvog do četvrtog razreda osnovne škole:

Prvu nagradu dobila je:Marija Stevanović, III razred „OŠ Milić Rakić Mirko“, Prokuplјe, izdvojeno odjelјenje Donje Kordince, Srbija

Drugu nagradu dobio je:  Andrija Ristić, IV razred „OŠ Milić Rakić Mirko“, Prokuplјe, izdvojeno odjelјenje Donje Kordince, Srbija

Treću nagradu dobila je:Iva Živković,I/3 razred OŠ „Branko Milјković“, Niš, Srbija

U  drugoj kategoriji, učenici od petog do devetog razdreda, nagrađeni su:

 

Prva nagrada:  Nataša Popivoda, VIII razred OŠ “Orjenski batalјon”, Bijela, Crna Gora

 

           Druga nagrada : Teodora Stojanovska, OŠ “Vasa Čarapić”, Beograd, Srbija

 

          Treća nagrada : Benjamin Šačić, Katolički školski centar OŠ,Sarajevo, Federacija BiH

 

Izuzetne nagrade učenicima:  Marko Košarac, V/2  i Anja Golijanin, VI/3, OŠ “Sveti Sava”, Istočno Novo Sarajevo i Evita Bojkovac, OŠ “19. APRIL”, Derventa, Republika Srpska

 

U kategoriji Srednja škola:

 

                  PRVA nagrada: Šejla Alajbegović, 2 razred, Mješovita srednja škola  “Srebrenik”, Srebrenik, Federacija BiH za pjesmu “Lakše je sve drugo”

 

                  Druga  nagrada:   Mirza Glibanović, 2 razred, JU MSŠ “Banovići”, Banović,  Federacija BiH, za pjesmu “Uspavana lјubav”

 

               Treća nagrada: Nejra Mujić, 2 razred, JU MŠS “Banovići”, Banović, Federacija BiH, za pjesmu “Jorgovan”

 

POHVALE  UČENICIMA KOJI SU BILI U IZBORU ZA NAGRADE:

Radivoj Šijak, 5/3. OŠ “Laza Kostić”, Kovilј, Novi Sad, Srbija

Aleksa Babić, 8 razred, OŠ “Veselin Masleša”, Foča, Republika  Srpska

Mia Savić, 6 razred, OŠ “Drinka Pavlović” Kuršumlija, Srbija

Teodora Ilić, 6/1, OŠ “Sveti Sava”, Vladičin Han, Srbija

Žana Radulović, 9/2, OŠ “Dušan Bosović” Župa Nikšićka, Crna Gora

Katarina Jovanović, 4 razred, OŠ “Emilija Ostojić”, Požega, Srbija

Aleksa Mistridželović 5/3, OŠ “Vuk Karadžić”, Kladovo, Srbija

Dunja Krnetić, 3 razred, OŠ”Tatomir Anđelić”, Mrčajevci, istureno odjelјenje Mijsinje, Srbija

Danilo Milenković, 2 rlјzred, OŠ”Drinka Pavlović”Kuršumlija, Srbija

Adilović Džan, 2/2, OŠ”Musa Ćazim Ćatić”, Sarajevo, Federacija BiH

Fišić Farah, 2/2, OŠ”Musa Ćazim Ćatić”, Sarajevo, Federacija BiH

Nasrin Karamustafić, 2/2 OŠ”Musa Ćazim Ćatić”, Sarajevo, Federacija BiH

 

NAJBOLJI MLADI PJESNICI od 18-30 godina, 

PLAKETA “RADOSLAVNICA”

 PRVA NAGRADA: Boris Đorem, student, Istočno Sarajevo, Republika Srpska

DRUGA NAGRADA: Marko Radojičić, student prve godine Medicinskog fakulteta, Niš, Srbija

 

U prepunoj sali Kulturnog centra I.Novo Sarajevo na programu su učestvovali neki od nagrađenih učesnika prošlogodišnjeg konkursa Anja Spasić iz Vitine, Luka Stojković  iz Kosovske Kamenice, Katarina Cacanović iz Bijelјine, Gorana Đokić, Marija Petrović i Ivana Miličević iz Lopara. Neki od nagrađenih autora ovogodišnjeg konkursa čitali su nagrađene i pohvalјene pjesme, među njima su: Marko Košarac, Anja Golijanin, Aleksa Spasić, Anastasija Sladoje, Tošić Andrea i Maja Golijanin iz Istočnog Sarajeva i Evita Bojkovac iz Dervente. U programu je nastupio i dobitnik plakete Radoslavnica, za najbolјeg mladog pjesnika  u kategoriji do 30 godina Boris Đorem iz Istočnog Sarajeva.

Program „Pjesme nagrađenih“ uveličao je i nastup pjesnika za djecu: Dare Sekulić, Todeta Nikoletića, Jove Čulića, Mirka Vukovića, Bore Kapetanovića, Nedelјka Zelenovića, Violete Jović i kantautora Branimira Rosića.

Nakon toga održana je promocija nove knjige Mirka Vukovića „Svečeva grožđica bebećeg lica“, u Omladinskom pravoslavnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Poslјednjeg dana festivala u Dječijem odjelјenju Matične biblioteke Istočno Sarajevo književnica Dara Sekulić održaće radionicu poezije „Đulići“, koja je posvjećena najznačajnijoj Zmajevoj zbirci pjesama, a nakon toga Aleksandra Mitrić – Štifanić će  predstaviti interaktivnu multimedijalnu publikaciju „Pesme za decu J.J.Zmaj“.

U okviru izdavačke djelatnosti festivala planirano je izdavanje audio knjige nagrađenih mladih pjesnika konkursa 15. i 16. festivala poezije pod nazivom „Svijet djetinjstva“.

Generalni pokrovitelј festivala je Ministarstvo prosvjete i kulutre Republike Srpske. Generalni medijski pokrovitelј je Radio televizija Republike Srpske.  Medijski sponzori su Novinska agencija Srna, BHTV, BN TV , ELTA TV, internet portal Sarajevo-RS, Trebević info portal,“Palelive“, „Princip news“, Lukavica on line, Katera i drugi.

Programi se realizuju uz tehničku podršku Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo. Nagrade za nagrađene obezbjedio je  D.o o. Turuntaš.