U okviru manifestacije „Principovi dani“ u galeriji „Kućanski“ u Istočnom Novom Sarajevu je održana svečana Vidovdanska akademija.
Obraćajući se prisutnima načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić izjavio je da su Gavrilo Prncip i Vidovdan u BiH postali poznati 28. juna 1914. godine, te da je ovaj pripadnik „Mlade Bosne“ bio slavljen u Sarajevu sve do kraja prošlog vijeka, kada je Princip zajedno sa Srbima napustio taj grad.

„Gavrilo je prije tri godine svoje mjesto našao u parku koje nosi njegovo ime u Istočnom Sarajevu, i ovom prilikom želim da poručim, da će Gavrilo ostati u ovom gradu, a sa njim i Srbi koji su jako vezani za njega“, rekao je Ćosić.
On je naglasio da je Vidovdan uvijek bio povezan sa Srbima, i to ne samo za tragične događaje, već da je uvijek bio preloman za srpski narod, koji je nakon tih događaja nastavljao da živi na svojim ognjištima.

„Mi u Istočnom Sarajevu, iako smo malobrojni u odnosu na federalno Sarajevo, želimo da kažemo, da smo mi /Srbi/ uvijek bili ovdje, te da ćemo i ostati tu gdje jesmo“, poručio je Ćosić. Načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo je dodao da će ovi „Principovi dani“ ostati upamćeni kao prvi koji su održani, ali da će svaki naredni biti bolje organizovani i sadržajniji od prvih. Prema njegovim riječima, Istočno Novo Sarajevo postalo je poznato po Pricipovom parku i njegovom spomeniku koji se tu nalazi, naglasivši da je to prvi spomenik Principu u Republici Srpskoj, ali i cijeloj BiH.

Dirigent Srpskog pjevačkog društva „Sloga“ iz Sarajeva Stefan Mojsilović rekao je da se ovaj hor predstavio izložbom pod nazivom „130 godina srpske horske pjesme u Sarajevu“, u kojoj je po prvi put izloženo sve što je sakupljeno od osnivanja.

„Ovdje je izloženo sve ono najbitnije što naš hor čuva u svojoj arhivi. Tu se nalaze stare forografije, nagrade, priznanja i mnoge druge vrijedne stvari kojima malo koji hor može da se pohvali“, rekao je Mojsilović.
On je podsjetio da je Vidovdan bio krsna slava „Sloge“ sve do 1921. godine, kada je ova slava postala nacionalni praznik Kraljevine Jugoslavije, te da je tada „Sloga“ počela da obilježava Svetog Dimitrija.
Osim izložbe Srpskog pjevačkog društva „Sloga“, posjetioci su večeras mogli da vide izložbu pod nazivom „Srpski sanitet 1914 – 1918“, koja je 2015. godine proglašena za najbolju u Srbiji, a predstavili su je Narodni muzej Šabac u saradnji sa Muzejom grada Novog Sada i Vojnim muzejom Beograd.

Umjetnici iz Istočnog Sarajeva Branko Pjević i Đorđe Kardum pripremili su izložbu pod nazivom „Rado ide Srbin u vojnike“, a svojom kolekcijom starih čestitki iz perioda od 1886. do 1945. godine pod nazivom „Otkucaj prošlosti“, predstavila se književnica i kolekcionar Jasmina Janković iz Beograda.
U programu svečane akademije učestvovao je hor Srpskog pjevačkog društva „Sloga“ Sarajevo, književnici Jasmina Janković i Nedeljko Zelenović, učenici srednje Muzičke škole, vokalno-instrumentalni sastav i članovi Dramskog studija Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Izvor: Opština Istočno Novo Sarajevo/SRNA
29.06.2017.