siromaštvoHercegovine živi na granici siromaštva, a od toga njih više od 600.000 živi ispod te granice. Na drugoj strani je 617 superbogataša. Između ne postoji srednja klasa jer je potpuno uništena, nego  oni koji ni sami ne znaju kako preživljavaju dan za danom čak i ako su zaposleni. To je, u najkraćem, socijalna slika današnje Bosne i Hercegovine.

Na evropskom dnu

Prema svim relevantnim analizama oko 30.000 stanovnika BiH ne umire od gladi samo zahvaljujući hrani koju besplatno dobivaju u narodnim kuhinjama. Ovog trenutka u BiH je više od 540.000 nezaposlenih i 718.000 zaposlenih. Posebno dramatična je procjena da oko 200.000 zaposlenih radi za minimalnu mjesečnu platu od oko 370 maraka, a da otprilike isti broj zaposlenih svaki dan ide na posao, ali redovno ne dobiva platu niti im se uplaćuju doprinosi!

Svemu ovome treba dodati i oko 500.000 penzionera u BiH s tim da više od 60 posto njih ima mjesečnu penziju koja jedva prelazi 300 maraka. I dalje važi podatak iz prošle godine da oko 700.000 ljudi ode na spavanje gladno – bez kakve takve večere.

Sve u svemu, Bosna i Hercegovina je među najsiromašnijim zemljama u Evropi i svijetu. Prema nedavnoj analizi Svjetske banke, BiH je po nacionalnom bruto dohotku među najsiromašnijim državama bez obzira što statistika kaže da BDP u posljednje vrijeme vidljivo raste. Usporedbe radi, u BiH se po glavi stanovnika godišnje potroši 28 kilograma mesa, a u državama Evropske unije 91 kilogram. Ili: u EU se godišnje po glavi stanovnika pojede 35 kilograma hljeba, a 110 u BiH.
Svjetska banka je našu zemlja i službeno  svrstala na peto mjesto najsiromašnijih evropskih država – iza Moldavije, Ukrajine, Kosova i Albanije.

Raste broj bogataša

Međutim, BiH ima i drugo lice, ono koje govori o nevjerovatnom bogatstvu malog broja ljudi. Inostrana istraživanja pokazuju da u Bosni i Hercegovini žive 92 multimilionaša čije bogatstvo vrijedi nešto više od  deset milijardi maraka.

U tu kategoriju, prema međunarodnim standardima i metodologijama, spada svaki pojedinac čije bogatstvo premašuje iznos od 30 milijona dolara. Zanimljivo je da broj multimilionaša u BiH raste – 2012. godine bilo ih je 65 da bi se njihov broj povećao u 2015. na 92, a po svim procjenama na kraju ove godine bit će više od 100!
U zemlji opšteg siromaštva kakva je BiH, gotovo nevjerovatno zvuči i podatak da raste štednja građana u komercijalnim bankama i već je premašio ukupan iznos od deset milijardi maraka! Međutim, ništa manje nije zanimljiv podatak da u BiH živi i 525 milijonaša. Riječ je o stanovnicima  koji na svojim računima u komercijalnim  bankama u BiH imaju po milijon i više maraka.

Kako stvari stoje, najbolji odgovor na pitanje otkud multimilijonaši i milijonaši u državi siromaštva u kojoj cvjetaju korupcija i organizovanii kriminal i uopšte ko se i na koji način enormno obogatio, mogu dati tužiteljstva i sudovi.

Izvor: Dnevni list