Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je juče u Sarajevu da nema ni razloga ni prepreka da se počne sa pripremama za buduće aktivnosti između poljoprivrednika iz EU i BiH, iako BiH još uvijek nije dobila status kandidata. 

Vigemark je uoči sastanka sa 12 predstavnika poljoprivrednih udruženja iz osam zemalja članica EU, koji su došli u trodnevnu posjetu BiH, apelovao na domaće političare da intenziviraju aktivnosti na izradi strategije na nivou BiH.

On je podsjetio da su početkom godine predstavnici EU posjetili više od 2.000 poljoprivrednih proizvođača iz 10 do 12 različitih poljoprivrednih centara širom BiH, te da su tom prilikom ostvareni kontakti sa mnogobrojnim poljoprivrednicima.

On je dodao da je cilj posjete bilo bolje razumjevanje stanja u kome živi stanovništvo i poljoprivrednici iz ruralnih djelova BiH i da se na taj način vidi, kako bi im EU što efikasnije mogla pomoći.

“U procesu pristupanja EU poljoprivredni sektor će biti najviše pogođen promjenama, ali na pozitivan način”, istakao je Vigemark.

On je rekao da će kroz susrete sa kolegama iz zemalja članica EU, poljoprivrednici iz BiH, moći bolje da razumiju kako funkcioniše tržište u Uniji i na koji način iskoristiti prilike koje to članstvo nudi.

Prema njegovim riječima na sastanku će biti riječi i o programima podrške koji su predviđeni za poljoprivredne proizvođače iz zemalja EU, ali i podršci za poljoprivrednike zemalja koje imaju status kandidata.

On je dodao da je u BiH bilo mnogo informacija o tome šta podrazumijeva članstvo u EU u sektoru poljoprivrede i dodao da je ovo prilika da domaći poljoprivrednici saznaju, direktno od svojih kolega iz EU, šta mogu da očekuju.

Predstavnik Hrvatske poljoprivredne komore Tajana Radić rekla je da se nada da će BiH što prije ući u EU i učestvovati u pregovorima oko poljoprivredne politike.

Predstavnik Udruženja vlasnika zemljišta u EU Emanuela Mikoš navela je da je u Uniji trenutno u toku proces revizije zajedničke politike u oblasti poljoprivrede.

Ona je dodala da će rado sva znanja i iskustva podijeliti sa predstavnicima poljoprivrednika iz BiH.

Posjetu je organizovao Direktorat Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

Izvor: Capital/Srna