majkaTrudnice, porodilje i djeca do 15 godina ne plaćaju participaciju zdravstvenih usluga, koje spadaju u obavezno zdravstveno osiguranje, koje u potpunosti plaća Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO), saopšteno je danas iz ovog fonda.

“Navodi koje su prenijeli pojedini mediji da od 1. januara trudnice plaćaju participaciju nisu tačni, jer nije bilo nikakvih promjena, niti su planirane”, ističe se u saopštenju.

Trudnicama, porodiljama, djeci i još nekim najugroženijim i najosjetljivijim kategorijama uvijek se ovjeri zdravstvena knjižica, čak i kada za njih nije uplaćen doprinos za zdravstveno osiguranje.

“Važno je jedino da budu prijavljeni na osiguranje. Na ovaj način u Republici Srpskoj obezbijeđeno je da najosjetljivijim kategorijama stanovnika uvijek bude dostupna zdravstvena zaštita”, dodaje se u saopštenju.

Na listama lijekova Fonda nalaze se i oni koje koriste trudnice i djeca, odnosno obuhvaćeni su svi lijekovi za najčešća oboljenja.

“Fond nastoji da, u skladu sa mogućnostima, svake godine proširuje liste lijekova da bi osiguranicima bio dostupan što veći broj lijekova o trošku zdravstvenog osiguranja, a tu praksu ćemo nastaviti i ubuduće, posebno kada je riječ o lijekovima za osjetljive kategorije, poput djece i trudnica”, navodi se u saopštenju.