SOKOLACTomislav Mijović promoter – Aktiviraj se, razvi se

12. NOV 2015. opstinasokolac.net

Da nije slučajno proglašen šampionom slobodnog stila na prvenstvu Srbije u uličnoj gimnastici – „Street workout“, dva desetogodišnji Tomislav Mijović iz Pala pokazao je danas i sokolačkoj publici. Na nedavno izgrađenim terenima za „Street workout“ kod Nove sportske dvorane u Sokocu, Tomislav je pokazao svoje umijeće u ovoj neobičnoj sportskoj disciplini.

Prema njegovim riječima „Street workout“ je način vježbanja sa vlastitom težinom tijela: zgibovi, propadanja, sklekovi, čučnjevi, trbušnjaci, ruski zgibovi i slobodni stil.

– To je sport koji je savršen za oblikovanje ljudskog tijela. Nastao je u Americi 80-ih godina, a na naše prostore proširio se prije par godina. Zahtjeva veliku snagu, izdržljivost, fleksibilnst , okretnost. Prilikom izvođenja ne kih vježbi mogu se dodati težine u obliku tegova za noge, trening prsluka, i sličnih rekvizita. Pored vježbanja u teretani, ovo je takođe odličan sport za postizanje idealne figure, a pritom je besplatan i svako može njime da se bavi, rekao je Mijović.

Prisutni su danas imali priliku da vide vježbe u disciplini slobodni stil, koja podrazumjeva izvođenje zahtjevnih eleme nata i akrobacija, kao što su ljudska zastava, stoj na jednoj ruci i slično.

Da bi postigao željene rezultate, Tomislav vježba i po osam sati dnevno, iako nema baš najbolje uslove za to.

– Kako je ovo sportska disciplina koja je na našim područjima zaživjela tek u posljednjih nekoliko godina, uslovi za vježbanje nisu baš najbolji. U svome gradu sam vježbao u dječijim i školskim parkovima – na ljuljaškama, klupicama i dr. Sokolac je jedan od rijetkih gradova u okruženju, koji ima ovakav teren za „Street workout“, dodao je Mijović.

Ovaj mladi sportista osvajač je mnogih medalja na takmičenjima u BiH i regionu. Na nedavno održanom takmičenju Prvenstvo Srbije u „Street workout-u“ u slobodnom stilu proglašen je najboljim takmičarem i apsolutnim šampionom slobodnog stila, pošto je odbranio prošlogodišnju titulu. Na istom takmičenju, osvojio je i četiri medalje iz disciplina sna ge: sklekovi, zgibovi, propadanja i trbušnjaci. Takođe bitno je pomenuti, da je na takmičenju u Doboju ove godine pobjedio prvaka Bosne i Hercegovine u slobodnom stilu.

Prema riječima Tomislava, ono što ga sljedeće godine čeka jesu kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, koje će biti održano u Banja Luci. Ukoliko prođe dalje, predstavljaće Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom prvenstvu 2016. godine u Moskvi.

Ovu sportsku manifestaciju, promocije zdravog načina života, na kojoj je učestvovao Tomislav Mijović, organizovali su Udruženje mladih „Mobilijar“ u partenrstvu sa Sportskim društvom „Glasinac“, po projektu Fonda omladinskog anga žmana Fondacija Schüler Helfen Leben, pod nazivom „Aktiviraj se, razvijaj se“. Moto ove manifestacije bio je – „Jedan manje na ulici , jedan više na treningu“.

Osnovni cilj projekta je uticati na jačanje svijesti kod mladih ljudi o značaju bavljenja sportskim aktivnostima.

Sportsku manifestaciju su propratili predstavnici tj.članovi Solidarne grupe Sokolac, a koju čine Plesni klub „Nika“, Osnovna škola Sokolac, Srednjoškolski centar „Vasilije Ostroški“ , Udruženje građana „Aurora“, Udruženje „Podrška“ , Ustanova za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Članice plesnog kluba „Nika“ upotpunile su progamski sadržaj sa koreografijom iz hip hopa i street dance show-a.

Donatori projekta su Fondacija Schüler Helfen Leben i Međunarodna humanitarna organizacija „World Vision“ .

Medijska promocija realizovana je od strane Opštine Sokolac i Info centra Sokolac.

Komentari