SVEČANOM DODJELOM NAGRADA ZATVOREN 17. LUT FEST

????????????????????????????????????

17. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“, u organizaciji Forum teatra, zatvoren je 16. maja, 2016. godine u Istočnom Sarajevu. 27 programa, devet pozorišta iz osam zemalja svijeta, bogat takmičarski, prateći i edukativni program obilježili su 17. izdanje međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“.
Učešće 167 ansmbala iz 31 zemlje svijeta na dosadašnjnim festivalima prilog su istoriji i antologiji svjetskog lutkarstva, što festival jasno i nedvosmisleno imenuje i karakteriše kao jednu od najznačajnih nacionalnih manifestacija kulture naše zemlje, daleko van njenih granica.
Festival je održan pod motom „Bukvar lutkarstva“ ukazujući na značaj lutkarstva u procesu odrastanja i edukacije novih generacija i upoznavanju najmlađih sa lutkarstvom, koje na simboličan način predstavlja bukvar pozorišne umjetnosti, u čemu je Lut fest odigrao veoma značajnu ulogu.
Izvođenjem predstave „Tri rokenrol praseta“ Pozorišta „Tuulevski“ iz Estonije ispisane su poslednje stranice ovogodišnjeg bukvara lutkarstva na 17. Lut festu. Predstava je odigrana u čast nagrađenih i vjerne publike, koja je svih dana festivala u prepunoj sali uživala gledajući najnovija lutkarska ostvarenja iz cijelog svijeta.
Na festivalu je učestvovalo 8 pozorišta iz: Srbije, Slovenije, Bugarske, Estonije, Rumunije, Gruzije, Velike Britanije i BiH.
Prateći program festivala bio je u znaku radionica, predavanja i performansa. Za učesnike i goste festivala i članove Udruženja „Vratite nam osmijeh“, Istočno Sarajevo održana je Kreativna radionica, koju je vodila Ankica Avramović. dr Konstantin Karakostov, docent na NATFIZ, Sofija, Bugarska održao je Matser klas predavanje sa radionicom „Razne vrste improvizovanih lutaka“, kome su prisustvovali studenti umjetničkih akademija i gosti festivala. Glumica Sofija Bulanova Pozorišta „Tuulevski“ iz Estonije održala je u okviru pratećeg programa festivala kreativne radionice za najmlađe „Lut festove balon skulpture“.
Kao i prethodnioh godina, veoma važan segment festivala bile su i promocije izdanja iz oblasti lutkarstva i pozorišne umjetnosti. Festival je ove godine predstavio knjigu „Put ka mome Todoru“, autorke Amele Vučenović. i knjigu koja predstavlja svojevrstan bukvar bugarskog lutkarskog pozorišta, u izdanju Lut festa „Savremeno bugarsko lutkarstvo“, djelo neprocjenljive vrijednosti, autora prof. dr Radoslava Lazića. Knjigu je predstavio pozorišni kritičar mr. Vojislav Vujanović.
Ovogodišnji žiri festivala radio je u sastavu: prof Bonjo Lungov, reditelj- Bugarska, predsjednik žirija i članovi: Valentina Fursova, reditelj-Estonija i Amela Vučenović, reditelj-Rusija.
Koordinator žirija publike bio je Peđa Hart, magistar muzike.
I na kraju moramo još jednom da istaknemo važnost lutkarskog pozorišta u procesu edukacije i odrastanja novih generacija, zbog čega se borimo da opstanemo i u ovim veoma teškim vremenima za kulturu i umjestnost, kako bismo nastavili da ispisujemo nove stranice bukvara lutkarstva. Lutka je dobar pedagog, kroz igru nas uči, upozorava i ukazuje na mogućnost rješenja.

Aleksandra Mitrić-Štifanić
Izvršni producent festivala