Lijek koji su građani Republike Srpske do sada plaćali deset maraka, od sutra će moći da kupe za 9,80 KM, odnosno 20 pfeninga jeftinije, jer na snagu stupa vladina uredba o smanjenju marži.

Uredba o smanjenju marži, koju je nedavno donijela Vlada Republike Srpske, a kojom se, između ostalog, smanjuju i marže na lijekove za dva odsto, izazvala je veliko negodovanje farmaceutske industrije, zbog čega su čak zaprijetili i preseljenjem u FBiH.

Iako su tražili hitan sastanak sa premijerom Srpske Radovanom Viškovićem, do njega još nije došlo.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske je odlučila da smanji marže nakon što je analiza Udruženja građana „Misli dobro“ pokazala da su lijekovi u BiH najskuplji u regionu, a koju su farmaceuti ocijenili nestručnom i paušalnom.

Trenutne marže na lijekove u veleprodaji su osam odsto, a u maloprodaji 20 odsto. Od sutra će one biti snižene na šest u veleprodaji, odnosno na 18 odsto u maloprodaji.

U praksi to znači da će građani za lijek koji je do sada koštao 10 KM morati izdvojiti svega 20 feninga manje.

Račić: Ozbiljne veledrogerije najavljuju preseljenje u FBiH

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić kaže za Capital da će, ukoliko za dan ili dva ne dobiju odgovor iz Vlade, poslati i urgenciju za sastanak jer dobijaju sve više zahtjeva od veledrogerija i apoteka da se taj sastanak što prije održi.

– Uzrok skupljih lijekova kod nas je visoka stopa PDV-a, kao i veličina tržišta i visoki troškovi registrovanja od strane Agencije za lijekove BiH. Tu treba tražiti razloge, a ne u marži – rekao je Račić.

Kazao je da veoma ozbiljne veledrogerije najavljuju preseljenje u FBiH, ukoliko se odluka Vlade ne promijeni.

– Oni već imaju poslovne jedinice u FBiH i samo bi njih preregistrovali u sjedište, dok bi sjedišta u Republici Srpskoj bi postala poslovne jedinice. Tako bi i dalje radili sa maržama od osam odsto, a ne od šest kako je to propisala Vlada Srpske – naglasio je Račić.

Adžić: Građanima dva odsto ne znači ništa, a malim apotekama znači

Predsjednik Farmaceutskog društva Republike Srpske Rada Amidžić kaže da procenat od dva odsto stanovnicima ništa ne znači i da građani očekuju da dobiju lijek po značajno nižoj cijeni.

– To je minimalno 20 odsto – kazala je ona i ponovila da je u BiH najveći PDV na lijekove u okruženju te da bi se rješenje trebalo tražiti u tom dijelu.

– Kada bi se spustio PDV dobili bismo približno istu cijenu lijeka kao u Srbiji. Mi zaista želimo da lijekovi budu jeftiniji, ali ako već radimo neka poboljšanja želimo da se to radi na pravi način – kazala je ona.

Na pitanje šta tih dva odsto znači apotekama, ako građanima ne znači ništa, Adžić kaže da za male apoteke kumulativno znači mnogo.

– Mi imamo možda 20 odsto apoteka koje su na rubu egsistencije. Za velike lance vjerovatno ne znači mnogo, jer oni imaju i pogodnosti prilikom nabavke lijekova. Međutim, vlasnicima pojedinačnih apoteka, a to su uglavnom farmaceuti, ovo će otežati rad – naglasila je ona.

Najproblematičnije je, kaže, to što je Vlada donijela ovu odluku bez ikakve konsultacije sa zainteresovanim stranama.

Nove marže će, kaže, primjenjivati, ali neće sjediti mirno.

– Borimo se za status pacijenata, ali na način da se to reguliše mnogo restriktivnije, da se sagleda šta se može uraditi po pitanju smanjenja PDV-a. Marže dva odsto neće ništa pomoći građanima, one stupaju na snagu sutra, mi ćemo ih se pridržavati, ali nećemo sjediti mirno, nego ćemo ukazati na propuste postojeće uredbe i dati prijedloge za poboljšanja – rekla je ona.

Vukić: Ima prostora i za veće smanjenje nego što to uredba predviđa

S druge strane, Uroš Vukić iz Udruženja „Misli dobro“ smatra da farmaceuti nemaju razloga da se bune i da prostora za smanjenje cijena lijekova ima čak i u većoj mjeri nego što predviđa uredba.

– Uredba je privremenog karaktera, a maloprodajnom tržištu lijekova treba pristupiti sistemski, jer je činjenica da je apotekarska djelatnost u ovom trenutku jedna od profitabilnijih u Republici Srpskoj, a da je tako govori i činjenica da imamo sve više apoteka. Činjenica je da je maloprodajna marža u Republici Srpskoj od 20 odsto, u odnosu na region najveća, što isključivo odgovara maloprodajnim lancima apoteka. Marža je veća jedino u FBiH gdje iznosi 25 odsto – rekao je on.

Kazao je da treba otvoriti i pitanje “farmaceutske usluge” koja u Crnoj Gori i Srbiji ne postoji, a da samo po tom osnovu, apotekama u Republici Srpskoj godišnje ode oko osam miliona KM.

Istakao je i da će ovo udruženje u narednom periodu uraditi detaljnu analizu maloprodajnog tržišta apoteka u Republici Srpskoj i BiH koja “će dodatno potvrditi da postoji ogroman prostor za smanjenje cijena lijekova i da je ovo trenutno jedna od najprofitabilnijih djelatnosti u BiH”.

Inače, u Srpskoj ima oko 480 apoteka, od kojih čak polovinu drže tri lanca.