Na trinaestoj međunarodnoj konferenciji Belgrade International Model United Nation /BIMUN/, održanoj od 15. do 19. marta u Beogradu, učestvovale su i dvije studentkinje Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Na konferenciji održanoj u zgradi Narodne skupštine Srbije i prostorijama Privredne komore učestvovalo je oko 250 studenata iz desetak država.

Pravni fakultet UIS-a predstavljale su Milkica Mihojlić i Branislava Petković, studentkinje Odjeljenja u Bijeljini.

BIMUN je međunarodna konferencija studenata koji učestvuju u simulacijama rada Ujedinjenih nacija i dio je globalnog programa „Model UN“ koji se provodi u 80 zemalja svijeta. Cilj je da se mladi ljudi upoznaju sa aktuelnim svjetskim problemima, diskutuju o njima i pronalaze potencijalna rješenja, te tako usavršavaju svoje govorničke i pregovaračke vještine.

Studentkinje našeg Pravnog fakulteta predstavljale su Urugvaj u Savjetu bezbjednosti, odnosno Švajcarsku u Ekonomskom i socijalnom savjetu i uspješno odgovorile izazovima i zadacima sa kojima su se suočavale u toku konferencije.

Milkica Mihojlić i Branislava Petković bile su jedini predstavnici Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske, na ovoj prestižnoj međunarodnoj konferenciji, te su imale utoliko veću čast i obavezu da na najbolji način predstave svoju zemlju.

Studentkinje su ocijenile da im je učešće na konferenciji BIMUN značajno proširilo vidike, donijelo nova znanja i korisna iskustva. Ističu da je najzanimljivija bila razmjena iskustava sa studentima inostranih fakulteta, prije svega Univerziteta Kolumbija iz Njujorka, te upoređivanje stilova i načina studiranja.

Izvor: www.ues.rs.ba