Uz saradnji sa IN CENTROM 24.03.2017. u vrtiću “Mašin svijet” je održana NTC radionica za djecu.

NTC RADIONICA ZA RODITELJE ODRŽAĆE SE 29.03.2017. SA POČETKOM U 18:30 U PROSTORIJAMA VRTIĆA.

Vrtić “Mašin svijet” je prvi vrtić na području Lukavice koji sprovodi NTC program učenja i vaspitači posjeduju NTC certifikat.

NTC sistem učenja je specijalizovani program namjenjen kako roditeljima, vaspitačima, nastavnicima, tako i djeci u vrtićima i školama. NTC program je nastao kao rezultat dugogodišnjih istraživanja u oblasti razvoja kreativnog učenja i razmišljanja.

Ukoliko dijete uči na ovaj način, brže i bolje usvaja znanje i bolje pamti, ali i razvija specifičan način razmišljanja i zaključivanja, što značajno povećava intelektualne sposobnosti.

Autor programa je dr Ranko Rajović, ljekar specijalista interne medicine koji se niz godina bavio istraživanjima u oblasti neurofiziologije i neuroendokrinologije. Član je komiteta Mensa International za talentovanu djecu i saradnik je UNICEF-a.

Koautor programa je Uroš Petrović, dobitnik Zlatne značke Kulturno-prosvjetne zajednice Srbije za doprinos kulturi, kao i nekoliko drugih priznanja i nagrada, između ostalih i nagrade Zmajevih dječijih igara 2011. godine za doprinos savremenom izrazu u književnosti za djecu.

Cilj NTC radionica:

  1. Podizanje nivoa intelektualnih sposobnosti svih učenika koji učestvuju u programu
  1. Sprečavanje poremećaja koncentracije i pažnje u školskom periodu,
  1. Razvijanje koordinacije pokreta i motorike
  1. Razvijanje brzine razmišljanja, povezivanja i zaključivanja (funkcionalno znanje)
  1. Pravovremeno uočavanje talentovanih učenika i podsticanje razvoja njihovog talenta.

Program se realizuje u tri faze, u malim grupama (15 – 20) uz angažovanje stručnjaka sa certifikatom za NTC sistem učenja.

Faze programa:

Prva faza

Stimulacija razvoja sinapsi, vježbe za motoriku, finu motoriku i akomodaciju oka.

U ovoj fazi se radi na razvoju motornih i grafomotornih sposobnosti koje ne samo da pomažu fizički razvoj djece, već i intelektualni razvoj.

Druga faza

Stimulacija asocijativnog razmišljanja:

– apstrahovanje, vizuelizacija,

– apstraktna klasifikacija i serijacija,

– asocijacije, muzika.

Treća faza

Stimulacija razvoja funkcionalnog razmišljanja:

– zagonetne priče,

– zagonetna pitanja, konvergentno razmišljanje,

– stimulativna pitanja, divergentno razmišljanje.

U ovoj fazi se razvija funkcionalno razmišljanje, gdje po svim međunarodnim testovima naša djeca zaostaju, tako da je ovaj dio programa imperativ. Jedno od rješenja su zagonetna pitanja i priče, koje djeca rado rješavaju i tako razvijaju funkcionalno mišljenje.

Program podrazumijeva sistem vježbi koje obiluju elementima koji dokazano stimulišu mentalni razvoj djece, razvija koordinaciju pokreta i motorike, podstiče razmišljanje i zaključivanje, te omogućuje rano otkrivanje darovite djece.

Vježbe su utemeljene na najnovijim dostignućima iz oblasti neurofiziologije učenja i razvoja ljudskog mozga.

Program prevazilazi tradicionalne okvire i obrasce vaspitno-obrazovnog rada, razvija intelektualne sposobnosti svakog djeteta, a posebno stimuliše razvoj talentovane djece.

Neiskorišteni potencijali ljudskog uma i snaga djetinjstva, udruženi sa ovim programom, otvaraju vrata kreativnijem učenju, bržem saznavanju i lakšem otkrivanju i razvijanju sposobnosti.

Samo pravilnom primjenom programa i vaspitači i roditelji mogu mnogo da učine za razvoj bioloških potencijala djeteta. Posvećenost i dosljednost s ljubavlju i strpljenjem nesagledivo su značajni u razvoju djeteta. Ako poštujemo ovaj princip, ne možemo pogriješiti.

Ukoliko dijete uči na ovaj način, brže i bolje usvaja znanje i bolje pamti, ali i razvija specifičan način razmišljanja i zaključivanja, što značajno povećava intelektualne sposobnosti.

Radionice rade sertifikovani predavači.

Dio aktivnosti NTC učenja možete pogledati na Fcebook stranici Vrtića: www.facebook.com/Vrtic-Masin-Svijet