Na sjednici Skupštine grada Istočno Sarajevo održanoj 17.07.2017. zaključeno je da je potrebno održati tematsku sjednicu o situaciji u privredi na području grada, te apelovati da Vlada Republike Srpske nađe investitore za šest hotela na Jahorini koji su u katastrofalnom stanju, a čijim bi renoviranjem bilo otvoreno najmanje 500 novih radnih mjesta.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je novinarima da bi u renoviranje hotela „Jahorina“, „Bistrica“, „Košuta“, „Rajska dolina“, „Mladost“, „Šator“ trebalo uložiti više od 100 miliona KM, da bi ti objekti bili kao prije rata.

Gradonačelnik je naglasio da je turizam centralna tema i jedna od najvažnijih privrednih grana ovog grada jer postoje kapaciteti, posebno Olimpijski centar „Jahorina“.

Vuković je naveo da bi tematska sjednica bila održana sa predstavnicima resornog ministarstva, Privredne komore i Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, univerziteta, srednjih i osnovnih škola, u vezi sa obrazovanjem kadrova potrebnih privredi.

Istakao je da ga je gradska Skupština obavezala da u kontaktu sa resornim ministarstvom, Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, opštinom Pale i drugima bude nađen način za osnivanje ambulante porodične medicine na Jahorini zbog velikog broja turista u zimskom, a u skorije vrijeme i u ljetnom periodu.

Na sjednici Skupštine grada Istočno Sarajevo šef Kluba odbornika SDS-a Nenad Samardžija rekao je da je privreda grada dosta zadužena, oko 760 miliona KM, te da su potraživanja ogromna i da je nophodno pronalaziti povoljnije vidove kreditiranja i obezbijediti povoljnije izvore finansiranja za privredu i potencijale kojima raspolaže grad.

Samardžija je ukazao na činjenicu da  način korišćenja prirodnih resursa nije dobar, jer su zabilježeni veliki gubici, posebno Olimpijskog centra „Jahorina“, koji nije u mogućnosti da vraća kredite.

Na današnjoj sjednici Skupštine grada Istočno Sarajevo bilo je riječi i o izgradnji centralnog spomenika svim Srbima, borcima i civilima, sa područja Sarajevsko-romanijske regije koji su poginuli u proteklom ratu.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da je, prilikom obilježavanja godišnjice stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, za koje je pomen ove godine iz bezbjednosnih razloga održan u Miljevićima, iznio inicijativu da se na području Istočnog Sarajeva izgradi centralno spomen-obilježje posvećeno svim stradalim vojnicima i civilima sarajevsko-romanijske regije, prvenstveno Srbima stradalim u Sarajevu.

„Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović i predsjednik BORS Milomir Savčić podržali su tu moju inicijativu. Smatram da je to projekat od velikog značaja za cijelu RS, te da bi u eventualnu izgradnju spomenika trebalo da se uključi i Vlada RS“, rekao je Vuković, naglasivši da su sarajevski Srbi dali nemjerljiv doprinos za stvaranje i opstanak RS.

Vuković je rekao da je upoznat sa idejom da se na području Veljina izgradi slično spomen-obilježje, ali da je njegov lični stav da bi to trebalo da bude izgrađeno u centralnom dijelu grada i da to bude dominantna građevina u Istočnom Sarajevu koja bi bila mjesto okupljanja i koja bi svojom lokacijom i izgledom odražavala značaj tog spomen-obilježja.

Novinarima su se, nakon završetka skupštinskog zasjedanja, obratili i odbornik PDP-a Vladimir Lučić, te odbornici SNSD-a Nataša Trifković i DNS-a Aleksandar Glavaš.

Izvor i foto: Grad Istočno Sarajevo