Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Fakultetom sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, sada već tradicionalno organizuje manifestaciju Olympic Day.

Ovogodišnji Olympic Day biće održan na Atletskom stadionu Atletskog kluba Sarajevo, iza olimpijskog stadiona Asim Ferhatović-Hase, u petak 02.06.2017. godine sa početkom u 09:45 (početak okupljanja 09:00-09:15).

Učesnici će moći da aktivno učestvuju u prezentaciji 8 olimpijskih sportova, i to: atletika (bacanje kugle, diska, kladiva, bacanje koplja-vortexa i sprint na 100m sa i bez prepona), streljaštvo, streličarstvo, odbojka na pijesku, džudo, stoni tenis, badminton i fudbal.

Prezentacije će održati profesionalni treneri i sportisti iz ovih sportova predvođeni aktivnim olimpijcima, kao što su Nedžad Fazlija, Hamza Alić, Larisa Cerić, Emina Hadžiahmetović, a pridružiće im se i Tanja Karišik, Mladen Plakalović, Džemo Bošnjak, Mirza Bašić i Elvedina Muzaferija.

„Olympic Day“ bio je predstavljen 1948. godine, kao sjećanje na rođenje modernih Olimpijskih igra 23. juna 1894  u Parizu, Francuskoj. Cilj je bila promocija učešća u sportovima po cijelom svijetu, bez obzira na starost, pol ili tjelesnu spremnost. Od početnih 45 Olimpijskih komiteta 1987. godine, broj Olimpijskih komiteta koji učestvuju u organizaciji Olympic Day-a dostigao je broj od oko 150.