Tanka je linija između zaštitnički nastrojenog i posesivnog partnera, ali mnogi i dalje ne znaju pravu razliku.

 

U čemu je razlika između nevine posesivnosti (one koja se obično pojavljuje u prvih nekoliko nesigurnih faza ljubavi) od agresivne posesivnosti? U kom trenutku treba sve da prekinemo?

 

Ovih 10 znakova koji otkrivaju previše posesivnog partnera:

 

  1. Traži od vas da stalno ispunjavate njegove želje

Ukoliko ne udovoljavate željama partnera, niste poslušni ili ne ispunjavate ono što partner traži od vas, partner će vam prigovarati, i dalje zahtjevati neke stvari od vas, pa čak se poslužiti i emocionalnom ucjenom.

  1. Kontroliše gde idete, kada i zašto

Kada god želite ići napolje prijateljima, porodicom ili čak u kupovinu, vaš partner vam diše za vratom. Često će pokušavati da vas ograniči na ostanak kod kuće, koristeći neke manipulativne načine.

 

  1. U životu mu nije potreban niko drugi osim vas

Jedan od ključnih znakova koji ukazuju na posesivnog partnera je njegova sklonost da vas podseti da ste središte njegovog svijeta i to toliko da mu nije potreban niko drugi, niti prijatelji niti porodica, osim vas. To ne mora uvek biti znak posesivnosti, ali kada pokazuje bijes ili ljutnju prema vašim prijateljima, kolegama ili članovima porodice, onda jeste.

  1. Pokušava sabotirati vaša prijateljstva

Kada vas partner pokušava odgovoriti od susreta s vašim prijateljima, kolegama ili članovima porodice možete biti sigurni da je pretjerano ljubomoran i posesivan. Vjerovatno će ih kritikovati, analizirati, podsećati na stare probleme koje ste s njima doživjeli ili čak izmišljati laži o onima koji žele provesti vrijeme s vama.

 

  1. Ne poštuje vaše lične granice

U posesivnoj vezi osobni prostor kao da ne postoji. Ako imate posesivnog partnera, velike su šanse da će usvojiti vaš lični prostor zbog čega se možete osjećati kao da nikada nemate mira.

 

  1. Kontroliše kakvu odjeću nosite

Posesivni partner će uvijek želiti da otvoreno procjeni šta ste obukli kako bi bio siguran da je to “prikladno” i prema njegovim standardima.

  1. Neprestano vam šalje poruke kada ste napolju

Iz nekog razloga, čini se kako vas vaš partner uvijek provjerava kada ste napolju, šalje vam poruke i zove više nego obično.

 

  1. Želi biti uključen u sve vaše odluke

Svaka odluka koju donesete – vaš partner želi biti dio nje. Često ćete se čak osećati pod pritiskom da učinite ono što on žele da učinite, čak i ako odluka nema veze s njim.

 

  1. Manipuliše vas emotivno ili psihički

Posesivni partneri žele da osoba s kojom su u vezi osjeća manjak samopouzdanja. Skloni su emocionalnoj i psihičkoj manipulaciji i kraj njih se možete osjećati kao da ne znate šta je najbolje za vas.

  1. Kaže ”to sve radim iz ljubavi”

Svu svoju ljubomoru, paranoju, potrebu za kontolisanjem i toksično ponašanje opravdava riječima da to sve radi iz ljubavi te tako izbjegava odgovornost.