Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad  Vuković, predsjednik  Skupštine grada Miroslav Lučić i zamjenik gradonačelnika Danko Vučetić posjetili su opštinu Istočno Novo Sarajevo i ovom prilikom razgovarali sa načelnikom opštine Ljubišom Ćosićem i predstavnicima opštinskog rukovodstva.

Nakon sastanka sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Nenadom Vukovićem i gradskim rukovodstvom,  načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić rekao je da su različita viđenja dio političke borbe i političke utakmice, ističući da rukovodostvo opštine Istočno Novo Sarajevo ima drugačije viđenje funkcionisanja i opštine i grada Istočno Sarajevo, kao i međusobnih odnosa.

On je najavio da će ta pitanja biti klјučna tema intenzivnog dijaloga koji će biti vođen u narednom periodu.

„Opština Istočno Novo Sarajevo je mjesto gdje Grad Istočno Sarajevo ima svoje sjedište, tako da smo mi podjednako domaćini u opštini i gradu. Mi kao rukovodstvo opštine smo gradonačelniku Vukoviću, ukazali na probleme koji se tiču zajedničkih nadležnosti Grada i Opštine a tište građane Istočnog Novog Sarajeva“, istakao je načelnik Ćosić.

On je naglasio da su tokom sastanka razmijenjena mišlјenja o završetku sportske dvorane, pitanju vatrogasnog doma, autobuskih stajališta, saobraćajne signalizacije, te rješavanju problema velikog broja pasa lutalica.

„Pitanje vatrogasnog doma je ispolitizovano i nadam se da će biti riješeno do kraja juna izmjenama Regulacionog plana“, rekao je Ćosić.

Pojasnivši da je problem nastao jer Regulacioni plan nije predvidio vatrogasni dom, Ćosić je istakao da je Istočno Novo Sarajevo zainteresovano da taj objekat bude na teritoriji ove lokalne zajednice.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da je današnja posjeta rukovodstvu opštine Istočno Novo Sarajevo realizovana u okviru plana posjete svim načelnicima opština koje ulaze u sastav grada.

Vuković je rekao da je razgovarano o rješavanju pitanja vatrogasnog doma na teritoriji opštine Istočno Novo Sarajevo, s obrzirom na to da je potrebna rekonstrukcija, adaptacija i dogradnja postojećeg objekta koji nema adekvatne uslove za taj dio vatrogasne jedinice, napominjući da je to pitanje u nadležnosti grada Istočno Sarajevo.

Prema njegovim riječima, razgovarano je i o nastavku izgradnje sportske dvorane u Istočnom Novom Sarajevu, te da je potrebno da Grad Istočno Sarajevo zajedno sa opštinom donese odluke koje će definisati međusobne odnose između grada, koji je u određenom vremenskom periodu uložio više od četiri milona KM, i opštine koja je imala određena ulaganja u proteklom periodu.

„Mislim da ćemo se dogovoriti koje ćemo odluke donijeti kako bi otkočili proces kada riječ o ‘papirologiji’. Radujemo se aktivnostima opštine Istočno Novo Sarajevo na pronalaženju sredstava i zatvaranju finansijske konstrukcije za završetak sportske dvorane, jer je potrebno riješiti pitanje tog sportskog objekta koji se nažalost urušio 2012. godine“, rekao je Vuković.

Kada je riječ o izmjeni Zakona o gradu Istočno Sarajevo,gradonačelnik je rekao da s tim u vezi nemaju iste stavove, ali da je dogovoreno da će u narednom periodu razgovarati o tome.

Izvor: Opština Istočno Novo Sarajevo