Sistem za naplatu putarine postavljen je na dionici auto-puta “9. januar” od Prnjavora do Doboja, ali se u ovoj fazi putarina ne naplaćuje, rečeno je Srni u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske.

Prema navodima iz Ministarstva, za sada je svim građanima i privrednicima omogućeno korištenje auto-puta bez naknade da bi se uvjerili u prednosti auto-puta kada je riječ o brzini i bezbjednosti.

“Kada naplata bude uvedena, svi korisnici auto-puta moći će da odluče da li žele da koriste auto-put sa svim njegovim prednostima i da za to plate određenu naknadu”, istakli su iz resornog ministarstva.

Aktivnosti u vezi sa uspostavljanjem naplate su u toku, a u narednih mjesec dana očekuje se donošenje uredbe kojom se utvrđuje visina putarine.

Dionicu auto-puta “9. januar”, od Prnjavora do Doboja, svečano su otvorili za saobraćaj 11. septembra predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Zahvaljujući 36,6 kilometara auto-puta na ovoj dionici, mreža auto-puteva u Srpskoj iznosi nešto više od 70 kilometara.

Ugovor o projektovanju i izgradnji dionice auto-puta Banjaluka-Doboj, između Doboja i Prnjavora, potpisan je 24. avgusta 2012. godine sa izvođačem radova, konzorcijumom sačinjenim od firmi “Integral inženjering” iz Laktaša i “Granit” iz Skoplja.

Pripremni radovi na terenu počeli su u kasnu jesen 2012. godine, a od proljeća 2013. godine radilo se na probijanju trase, izgradnji nasipa, regulaciji vodotoka, kao i na pripremi za izgradnju prvih objekata.

Na dionici od Prnjavora do Doboja izgrađen je veliki broj objekata, odnosno velikih i malih mostova, nadvožnjaka, podvožnjaka, propusta, te jedan umjetni tunel. Među najvećim objektima su mostovi preko rijeka Bosne i Ukrine.

Najveći i najznačajniji objekat na ovoj dionici je most preko rijeke Bosne, u mjestu Kladari kod Doboja. Riječ je o dvojnoj građevini, na samom završetku navedene dionice auto-puta, neposredno ispred petlje “Doboj”, koji prelazi magistralni put i rijeku Bosnu u ukupnoj dužini 412 metara.

Drugi veliki objekat na ovoj dionici je most “Ukrina”, dužine 92 metra, projektovan kao dvojna građevina koja omogućava prelaz preko rijeke Ukrine, a čiji su glavni nosači projektovani kao prenapregnuti montažni nosači za raspone od 16 i 20 metara.

Treći značajan objekat na ovoj dionici je umjetni tunel “Slatinici”, dugačak 80,5 metara.

Izvođač radova na ovoj dionici angažovao je gotovo 700 radnika, kao i dvadesetak podizvođača, sa njihovih 230 radnika, tako da se može zaključiti da je realizacija projekta izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj, dionice od Prnjavora do Doboja, obezbijedila posao za više od 900 radnika.

Izgradnja pomenute dionice finansirana je kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 185 miliona evra.

Izvor: Srna