Kamerni hor Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, osnovan je u okviru Odsjeka za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije.

Odsjek, a potom i hor osnovani su zalaganjem NjVP Mitropolita dabrobosanskog G. Nikolaja, sa željom da se premosti jaz između bogoslovskog i muzičkog obrazovanja. Ovo je i danas jedini Odsjek za crkvenu muziku u okviru muzičke akademije ili muzičkog fakulteta na prostoru bivše Jugoslavije. Od osnivanja 2001. godine do danas rukovodilac i dirigent Kamernog hora je mr Rade Radović, vanr. prof.

Svoju prvobitnu ulogu, učestvovanje na bogosluženjima, Hor je značajno proširio, predstavljajući pravoslavnu duhovnu muziku na koncertima, takmičenjima i festivalima u zemlji i svijetu i za kratak vremenski period zabilježio veoma značajne uspjehe .78 pitanje
Pored studenata Odsjeka za crkvenu muziku i pojanje, članovi Kamernog hora su i studenti drugih odsjeka Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu. Ovaj ansambl je učestvovao u bogosluženjima, u mnogobrojnim manastirima i crkvama SPC, u zemlji i inostranstvu.
Na repertoaru Hora nalaze se djela pravoslavne duhovne muzike – zapisi nepoznatih pojaca i pisara XV−XVIII vijeka, biseri srpske, ruske, bugarske horske muzike XIX−XX vijeka, kao i djela savremenih kompozitora, uključujući i premijerna izvođenja kompozicija, od kojih su pojedine i posvećene ovom ansamblu. Prilježnim trudom dirigenta, uz zalaganje mladih pjevača primjeri gotovo beskrajnog kruga pjevane bogoslužbene poezije, oživljuju u punoći sabornog pojanja, mireći koncertno sa bogoslužbenim, muzički sjaj kompozicija sa njihovim mjestom i značenjem u određenoj službi.
Na programu ansambla su i kompozicije svetovne horske muzike. Gramatu za nesebičan duhovni doprinos i odanost Svetoj vjeri pravoslavnoj Horu je 2003. godine dodijelio Pravoslavni Mitropolit dabrobosanski Gospodin Nikolaj, a 2006. godine Opština Istočno Novo Sarajevo svoje najveće priznanje – Povelju za izuzetan doprinos u afirmisanju Opštine u oblasti kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.

 

Kamerni hor je učestvovao na profesionalnim muzičkim manifestacijama i festivalima, praćen izuzetnim kritikama u pisanim i elektronskim medijima − Musica sacra a Roma (Rim), BEMUS (Beograd), Sarajevska zima (Sarajevo), Dani Vlade Miloševića (Banja Luka) i mnogim drugim.
U produkciji državnih radio−televizija BHT, RTRS, FTV ali i drugih nacionalnih kuća, snimljen je niz koncerata i dokumentarnih filmova o Kamernom horu. U sopstvenoj i produkciji kuće Jugovideo iz Beograda, Hor je u sarajevskim crkvama snimio dva kompakt diska: Pravoslavna duhovna muzika (2003. g.) i Duhovna horska muzika (2005. g.). U produkciji državne radio − televizije BHT, snimljen je treći kompakt disk Duhovna muzika (2008. g.).
Nastupi u Rusiji, Italiji,Švedskoj, Slovačkoj, Danskoj, Sloveniji,Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini (neke od scena: bazilika Santa Maria in Aracoeli,u Rimu, Marijakirhe katedrala u Helsinborgu (Švedska), Sava centar, Kolarčeva zadužbina u Beogradu, katedrala Stolnica, Gledališče zaotroke in mlade u Ljubljani, Koncertna dvorana Škole umjetnosti u Balašihi (Rusija), Banskidvor u Banjaluci, Vladin dom u Cetinju i mnoge druge, govore o veoma aktivnoj koncertnoj djelatnosti ovog ansambla.
U maju 2009., Kamerni hor je, kao jedini predstavnik BiH, cjelovečernjim koncertom veoma uspješno nastupio na 5. Evropskom muzičkom festivalu EUROPAMUSICALE “Musica Mediterranea”,u koncertnoj sali Allerheiligen Hofkirche u Minhenu − Njemačka.

Izvor: Monografija Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu “15 godina postojanja”

Odsjek za crkvenu muziku na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu uspješno djeluje već 11 godina. “Važno istaći da hor ima redovne probe u crkvi, koje su veoma značajne za njegovu uspešnost”.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Crkveno pojanje, poput našeg u Istočnom Sarajevu, se učilo u Rusiji još u doba komunizma, u Americi se danas organizuje na stotine kurseva na kojima se uči grčko crkveno pojanje a slična praksa je i u Grčkoj i Gruziji.

Izvor: Novinska agencija SRNA