Odlični ste u svom poslu, stručno rešavate svaki problem i situaciju, volite da vas klijenti upamte po profesionalnosti i da vam se ponovo obrate kada im treba pomoć? I ako je stručnost ključ uspeha u svakom poslovanju, činjenica je da to nije dovoljno da biste bili cenjeni i traženi. Pored toga što ste stručnjak, morate umeti da se ponašate u svetu u kome se krećete, te da ostavite utisak osobe koja je pristojna, uljudna i pouzdana.

Način na koji se obraćate klijentima i kolegama, poslovna etika, vaši maniri i odeća, sve ovo mnogo govori o vama. Postoje izvesna pravila poslovnog bontona koja ne smete zaobići. Ukoliko ih poštujete svi će vas upamtiti.

#1 IMENA SU VAŽNA, ZAPAMTITE IH!

Dobar utisak ostavite od početka. Ukoliko se sa nekim potencijalnim klijentom ili poslovnim partnerom srećete po prvi put, budite sigurni da ste zapamtili njegovo ime. Ume da bude izuzetno teško zapamtiti imena svih koje upoznajete na sastancima, pa i poslovnim zabavama i okupljanjima, ali verujte da se taj napor višestruko isplati. Ako je neophodno, zapišite u svoju beležnicu.

Može se desiti da prilikom pozdravljanja ne čujete ili pak zaboravite nečije ime. Nemojte se stideti da upitate ponovo. Jednostavno pitanje poput: „Kako beše vaše ime?“ može vas poštedeti mnogih neprijatnosti u budućem radu.

#2 POZDRAVLJANJE

Sasvim je izvesno da važan deo poslovne komunikacije čini pozdravljanje. Način na koji se obraćate svojim saradnicima, rukovanje, osmeh, pa i tituliranje – sve se računa. Obratite pažnju na to ko šta voli. Možda je vama neformalno obraćanje po imenu odlika dobrog saradničkog odnosa, ali to ne znači da će svima sa kojima radite to prijati.

Neko preferira obraćanje sa „gospodine“ i „gospođo“. Potrudite se da upamtite takve stvari.

Smešite se i održavajte kontakt očima. Niko ne želi saradnju sa osobom koja stalno „zvera sa strane“ ili ne sklanja pogled sa rokovnika ili računara. Ne zanemarujte ulogu jednostavnih pozdrava poput „dobro jutro“ i „dobro došli“. Ove pozdravne poruke mogu učiniti mnogo da se osoba sa kojom započinjete sastanak oseća prijatno u vašem društvu, a to je uvek preduslov za uspeh.

#3 POKAŽITE ZAHVALNOST

Pokazivanje zahvalnosti saradnicima mnogo je više od obične ljubaznosti. Pohvala, ljubazna reč, ali i prigodni pokloni, sve ovo znači izgradnju kvalitetnog poslovnog odnosa i komunikacije u budućnosti. Nije bitno da li su u pitanju osobe sa kojima dugo sarađujete ili ste tek započeli saradnju, tamo gde je očigledno da vas saradnici cene, te da obavljaju za vas i više od onog što je u opisu njihovog posla, zahvalnost je opravdana.

Ukoliko želite da poklonom iskažete svoje zadovoljstvo što sa nekim uspešno radite, neka to bude umereno i sa ukusom. Rokovnici i olovke sa logom vaše firme, reklamne torbe, upaljači, kancelarijski materijal i notesi uvek mogu biti dobar izbor.

Izuzetno je važno da ne preterate. Suština darivanja je pokazivanje zahvalnosti, a ne da učinite da vašem saradniku bude neprijatno.

#4 POŠTUJTE TUĐE VREME. NE KASNITE!

Ne kasnite na posao, ne kasnite na sastanak, ne kasnite sa rokovima, jednostavno – ne kasnite! Vreme je novac, ali vreme je i poštovanje, ugled, prilika da se pokažete u najboljem svetlu. Vreme je dragoceno. Ukoliko želite da vas visoko vrednuju i rangiraju u vašoj struci, potrudite se da jednako poštujete vreme svojih kolega i klijenata kao i svoje vreme.

Pažljivo isplanirajte svaki projekat i poslovnu obavezu, i to tako da ne dovodite ni sebe ni druge u neprijatnu situaciju da posao ne završite na vreme. Kada primetite da ćete možda probiti rok za izvršenje nekog zadatka, obavestite svoje saradnike o tome. Možda postoji način da se unutar tima ta situacija reši brzo, a zadati rok ispoštuje.

Sasvim je izvesno da će kašnjenje nekad biti izvan vaših moći. Potrudite se da blagovremeno obavestite saradnika koji vas čeka da ćete kasniti. Nije bitno da li kasnite pet minuta ili sat vremena, osnovna je kultura da se javite i izvinite.

Ispoštujte svoje saradnike i tako što nećete stići prerano na dogovoreni sastanak. Ukoliko poranite, neka to ne bude više od 5 do 10 minuta.

#5 TELO I ODELO – UREDNO I PRIMERENO!

Odelo ne čini čoveka, ali je uz osmeh i dalje prvo što primetimo na nekom i na osnovu čega gradimo svoj utisak. Sasvim je izvesno da su se poslednjih decenija pravila oblačenja u poslovnom svetu promenila, te da stvari sad stoje mnogo opuštenije. Međutim, iako možda obožavate svoju šarenu majicu sa studija ili se najprijatnije osećate u pamučnoj trenerci, to ipak ne znači da treba tako da se obučete za poslovni sastanak.

Niko ne zahteva da na posao dolazite uštogljeni u uštirkanoj košulji i pantalonama, ali je poželjno da sportski izgled držite podalje od svoje kancelarije. Odlična odevna kombinacija može biti suknja jednostavnog kroja, bluza pristojnog dekoltea koja prati liniju tela i cipele sa niskom potpeticom.

Ne treba posebno napominjati da odeća mora biti čista i opeglana. Razmislite kakvu poruku šaljete svojim saradnicima i potencijalnim klijentima ukoliko su vam odeća i kosa prljavi, imate neprijatan zadah ili izgrickane nokte sa kojih se dopola skinuo lak. Pazite da ne preterate sa šminkom. Diskretno i prirodno je najefektnije.

#6 SKLONITE SVOJ MOBILNI TELEFON

Da, svi smo mi pomalo zavisni od svojih pametnih telefona, ali postoje neke prilike koje jednostavno ne dopuštaju da se njima koristimo. Ostavite prelistavanje e-mail pošte za vreme kada ste sami. Možete uvrediti svoje saradnike i potencijalne klijente i kupce ukoliko u toku sastanka proveravate obaveštenja na Fejsbuku ili Instagramu.

Umesto pregledanja društvenih mreža, pokažite efikasnost i punu koncentraciju kada razgovarate ili rešavate neki poslovni zadatak. Odložite telefon, utišajte ton, a ako je neophodno – isključite ga. Pametni uređaji treba da budu pomogalo, a ne put do loše reputacije i otkaza.

#7 PAZITE I NA NEVERBALNU KOMUNIKACIJU

Ako ste mislili da neverbalna komunikacija nema veliku ulogu u poslovnom odnosu koji gradite, prevarili ste se. Držanje, naborano čelo, osmeh ili smrknuto lice, prekrštene noge ili ruke – sve su ovo signali koji nesvesno šaljete svojim saradnicima.

Istraživanja su pokazala da mnogi poslovni ljudi rado biraju nasmejane osobe za saradnike. Neće u svakoj prilici biti odgovarajuće da se smešite, ali pokušajte da se ne mrštite i ne pokažete uvek svoje nezadovoljstvo nekom situacijom.

Prekrštene ruke, takođe, daju znak da ste rezervisani i nepoverljivi, a samim tim i zatvoreni za saradnju i novine u poslu. Skretanje i izbegavanje pogleda šalje sličnu poruku.

POSLOVNI BONTON = POSLOVNI USPEH I STIL

Pravila lepog ponašanja u poslovnom svetu pomoći će vam da postignete uspeh, ali i da izgradite svoj poslovni stil. Impresionirajte svoje saradnike i klijente. Izgledom, držanjem, odevanjem i dikcijom u prvi plan stavite svoju profesionalnost i harizmu i tako postanite osoba sa kojom je zadovoljstvo sarađivati.

Jednom kada steknete reputaciju profesionalnog i kvalitetnog saradnika, poslovni uspeh je zagarantovan.