Novčanica od 200 KM jedinstvena je jer je, za razliku od manjih apoena, štampana u jednoj varijanti dizajna za cijelu BiH, a na njoj su ravnopravno zastupljeni latinica i ćirilica.

Ovo su saopštili iz Centralne banke BiH, podsjetivši da na licu ove novčanice dominira portret Ive Andrića, poznatog književnika i dobitnika Nobelove nagrade za književnost, dok se na naličju nalazi most na Drini, motiv iz njegovog romana „Na Drini ćuprija“.

– Ova novčanica je štampana u austrijskoj kompaniji GmbH (OeBS) i ima sedam zaštitnih obilježja, koja se mogu provjeriti bez upotrebe opreme, odnosno koja su namijenjena za provjeru od strane građana. To su vodeni znak, zaštitna nit, prozirni registar, duboka štampa, iridiscentna traka, prikriveni broj i optički promjenjiva boja. Osim navedenih, postoje i druga zaštitna, obilježja za čiju provjeru je potrebna odgovarajuća oprema, kao što su mikrotekst, te ultraljubičasta i infracrvena svojstva – objašnjavaju u CBBiH.

Dodaju da se na licu novčanice od 200 KM nalazi i srebrna folija sa ispupčenim grbom BiH, koja olakšava prepoznavanje ove novčanice slijepim i slabovidnim licima.

– Modernog i upečatljivog dizajna, novčanica od 200 konvertibilnih maraka zvanično je puštena u opticaj 15. maja 2002. godine. Najveći apoen domaće valute dizajnirao je renomirani austrijski dizajner Robert Kalina, koji je zaslužan i za dizajn novčanica evra, kao i novčanica nekih drugih zemalja – ističu u CBBiH.