maticna-biblioteka-istocno-sarajevoMatična biblioteka Istočno Sarajevo organizuje radionicu „Asistivne informacione tehnologije u funkciji slijepih i slabovidih lica“. Radionica će se održati u četvrtak, 16. juna 2016. godine, od 11.00 do 15.00 časova, u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo.

Radionica je namijenjena slijepim i slabovidim licima i onima koji koriste asistativne informacione tehnologije u svakodnevnom radu.

 Pozivamo Vas da medijski podržite ovu radionicu i na taj način date nam podršku u unaprijeđenju usluga slijepim i slabovidim licima. Razgovor sa novinarima predviđen je od 11.45 do 12.00 časova.

Voditelji radionice su  Vesna Lalović i Zoran Tanić.

 Savez slijepih Republike Srpske je od 15. juna 2011. godine počeo sa implementacijom projekta „Mreža Audio Braj Internet Klub Čitaonica – Mreža ABIKČ“. Fondacija za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini i Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske su finansijeri.

Osnovni cilj ovoga projekta je razvoj i unapređenje pristupa informacijama i komunikacija slijepih uz primjenu asistivnih informacionih tehnologija. Da bi se unaprijedilo stanje u ovoj oblasti, planirano je formiranje Mreže ABIKČ u 7 gradova među kojima je i Matična biblioteka Istočno Sarajevo.

Za rad u čitaonicama organizovana je obuka administratora – operatera, a za sve korisnike organizovane su radionice. Priručnik Mreža ABIKČ korisnicima će osigurati osnovne informacije i uputstva o korišćenju specijalne opreme softvera i hardvera prilagođenih za potrebe slijepih i slabovidih lica.

S poštovanjem

Slađana Bratić

Matična biblioteka Istočno Sarajevo