Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo i Matična biblioteka Istočno Sarajevo organizuju promociju knjige i filma „Dušu nisu ubili“, autorke Mire Lolić Močević.

Promocija će se održati u prostorijama Kulturnog centra u srijedu, 21. februara 2018. godine, od 19,00 časova. Knjiga i film su dio projekta koji se sastoji od istoimenog dokumentarnog filma, koji je nastao u produkciji RTRS-a, knjige svjedočenja „Dušu nisu ubili“, autorke Mire Lolić Močević i istoriografske monografije „Zatiranje Srba u Bosni i Hercegovini u 20. vijeku“, autora doc. dr Drage Mastilovića.

Prvi put na jednom mjestu o stradanju srpskih civila u Bosni i Hercegovini u svim ratovima u 20. vijeku govore očevici, stradalnici, potomci i istoriografska građa. Ekipa dokumentarnog filma sa istoričarom Dragom Mastilovićem prolazi Bosnom i Hercegovinom i prenosi istorijske podatke, snima prostore najmasovnijih stradanja, bilјežeći u kakvom su stanju spomen prostori, a onome što se na tim prostorima dešavalo svjedočile su žrtve iz poslјednja dva rata i potomci stradalih iz Velikog rata.

Traženje odgovora na pitanja: Kome je smetao srpski pravoslavni narod u BiH koji tamo živi najmanjeod 9. vijeka (tj. prvog pisanog izvora), kada, za koga i gdje je osnovan prvi koncetracioni logor u Evropi, koliko je Srba ušlo u 20. vijeku u BiH, a koliko izašlo, ko je i na koji način prekršio sve međunarodne konvencije o zaštiti civila, zašto je stradala Srpska pravoslavna crkva u BiH, na koje načine su stradali srpski civili, zašto su Sarajevo i Srebrenica simboli srpskog nestajanja i zašto nema pravde u BiH?

Dokumentarni film rađen je u koprodukciji RTRS-a i Udruženja Srpsko – ruski Most, pod pokrovitelјstvom Ministarstva prosvete i kulture u Vladi Repuplike Srpske, a knjige rađene pod pokrovitelјstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spolјnih poslova Republike Srbije i svesrdnu podršku u izradi filma VDH grupe iz Minhena.