Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i predstavnici grada su 09.06.2017. razgovarali sa potpredsjednicom Narodne skupštine Republike Srpske Sonjom Karadžić-Jovičević o projektima koji bi trebalo da budu realizovani na području grada, ali i o problemima u preduzećima „Famos“, „Energoinvest RAOP“ i OC „Jahorina“.

Gradonačelnik je izrazio nezadovoljstvo neravnopravnim tretmanom Istočnog Sarajeva u odnosu na druge gradove, navodeći kao primjer odluku Vlade Republike Srpske da u korist Grada Banjaluke otpiše dugovanja Gradske toplane u iznosu 29 miliona KM.

„Vlada RS ne samo da ništa nije dala niti otpisala  Istočnom Sarajevu, nego od nas traži da učestvujemo u finansiranju nečega što nije naša nadležnost.U tom pravcu će vjerovatno ići i sastanak sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Draganom Bogdanićem koji će biti održan u Istočnom Sarajevu u ponedjeljak, 12. juna“, rekao je Vuković.

„Grad Istočno Sarajevo neće uzimati kredite da gradi novu zgradu bolnice. U ranijim izjavama sam govorio da nije budžet Grada Banjaluke izdvajao sredstva za izgradnju Kliničkog centra Banjaluka, tako da se ni budžet Grada Istočno Sarajevo neće zaduživati, ni izdvajati sredstva za gradnju nečega za šta nije nadležan“, rekao je Vuković.

Vuković je podsjetio da je Grad pokušao podnijeti zahtjev za zaduženje u nekom ranijem periodu za izgradnju bolnice i da je Ministarstvo finansija Srpske odgovorilo da Grad Istočno Sarajevo ne može dobiti saglasnost da se zadužuje za nešto za šta nije nadležan.

„Sada, evo, dolazimo opet u situaciju da se od nas traži da naše opštine i Grad učestvuju u finansiranju gradnje bolnice, iako je ugovor sa investitorom već potpisan, a u njemu se ne pominje finansiranje od strane lokalnih zajednica“, rekao je Vuković.

„Kad je riječ o organizaciji EYOF-a, nismo do sada dobili nikakve konkretne odgovore od Vlade RS. Očekivali smo, nakon posljednjeg sastanka koji smo imali u Ministarstvu porodice, omladine i sporta, da Vlada donese odluke o finansijskom učešću u organizaciji ovog projekta u iznosu od 1.500.000 KM i to za tri budžetske godine, dakle, u tri budžeta da planira po 500.000 KM. Dogovor je bio i da Vlada RS učestvuje u izgradnji nedostajućih infrastrukturnih sadržaja na borilištima. Rok za donošenje tih odluka je bio 1.jun, međutim, do danas nam ništa nije odgovoreno“, rekao je Vuković.

Vuković je naglasio da Grad Istočno Sarajevo traži jednak tretman za organizaciju ovog značajnog sportskog događaja, kao što su tretirana različita takmičenja koja se organizuju u Banjaluci. „Ovo je događaj koji je značajan za naš grad i za cijelu regiju, manifestacija koja može doprinijeti promociji i afirmaciji turizma, a nakon koje nam se može pružiti prilika da organizujemo velika svjetska takmičenja u zimskim sportovima“, istakao je Vuković.
Gradonačelnik je prvi put javno izrazio bojazan da bi organizacija EYOF-a i pozicija Istočnog Sarajeva u tom projektu, zbog neuključivanja Vlade RS, mogla biti ugrožena.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević izrazila je razočaranje što, kada je riječ o ova dva projekta, nadležne institucije – Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske „građane drže u neizvjesnosti“.

„Tražimo da se raščisti situacija kada je riječ o festivalu EYOF i da li će Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske ispuniti sve što je obećalo ili će se definitivno oglasiti i reći da ga ovaj projekat ne zanima“, rekla je Jovičevićeva.

Kada je riječ o izgradnji nove zgrade bolnice u Istočnom Sarajevu, ona je pojasnila da je za naredno zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske predviđena rasprava o informaciji o izgradnji, a da je, pri tom, nejasna situacija u vezi sa finansiranjem ovog projekta.

„Nadam se da će sastanak koji je zakazan u ponedjeljak u 12.00 časova u Istočnom Sarajevu sa rukovodstvima opština i Grada Istočnog Sarajeva sa resornim ministrom dati odgovor s kojim ciljem dobijamo informaciju kao tačku dnevnog reda Narodne skupštine“, rekla je Jovičevićeva.

Ona očekuje odgovor na pitanje da li će konačno početi radovi na izgradnji novog objekta bolnice, kao i da li će biti ispoštovani rokovi koji su predviđeni dokumentacijom.

Sagovornici su naveli da je tokom današnjeg susreta pružena podrška radnicima u rješavanju pitanja njihovog statusa i sudbine RAOP-a i „Famosa“ na Palama.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske dodala je da su alati za rješavanje tog pitanja u rukama Vlade i nadležnih ministarstava.

Izvor i foto: Grad Istočno Sarajevo